SHARE

ТЕЦ “Варна” е станал собственост на Ахмед Доган, стана ясно миналата седмица.

Доган не е използвал подставено лице или притежавана от него анонимна собственост в офшорна компания, а е придобил контрола върху ТЕЦ Варна съвсем пряко и непосредствено като физическо лице! Почти 30 години след началото на прехода в стараната ни, по време на който почетният председател на ДПС играеше ролята на главатар на политическото задкулисие и родоначалник на олигархичната прослойка в страната, Ахмед Демир Доган стана за първи път съвсем открито собственик на 70% дял в някакъв бизнес. И това е ТЕЦ Варна. И друг път той е бил подозиран, че е негласен собственик на някакви движими и недвижими имоти (сараите в софийския квартал Бояна и в Отманли на черноморското крайбрежие, една или две яхти и пр.). За първи, обаче, той изсветлява свое бизнес участие и се появява като мажоритарен собственик на предприятие, при това в енергетиката.

Т.нар. “студен резерв” представляват мощности, които не работят, но получават пари от държавата (в случая от държавната фирма “Електроенергиен системен оператор” ЕАД или ЕСО), за да са на разположение и в готовност при необходимост, само в точно определени случаи да влязат в експлооатация. ЕСО провежда състезателни търгове за предоставяне на нетна разполагаема електрическа мощност за “студен резерв”, като по този начин се цели да се получат най-изгодни условия / най-ниска цена за държавата.

За да оценим придобивката на Сокола, трябва да се върнем в недалечното минало.

В началото на май т.г., стана ясно, че за да спечели ТЕЦ Варна търга за т.нар. “студен резерв”, е трябвало ТЕЦ Марица Изток 2 (друго дружество – еднолична държавна собственост!) да се откаже от тази си роля, изпълнявана именно от този ТЕЦ доскоро. Без никаква икономическа логика и тогава, напълно неочаквано, държавното дружество ТЕЦ Марица Изток 2 разтрогна договора си за студен резерв с държавното дружество ЕСО и по този начин на практика се отказа от едни сериозни гарантирани приходи за съответния период. Новият търг беше спечелен от ТЕЦ Варна, който пък скоро стана собственост на Ахмед Доган.

Схващате ли логиката на цялата бизнес операция? Почетният председател на ДПС получава централата, заедно с гарантирани приходи от държавата за определен период от време.

Но да разчоплим нещата по-подробно, за да видим, кои са лицата, които са персонално замесени в далаверата. На първо място, кой е председателят на съвета на директорите на ТЕЦ Марица изток 2, отказал се от договора с държавата и направил място за ТЕЦ-а на Доган? 

Това е Илко Желязков – бивш служител на Национална служба “Сигурност” и ДАНС, участник в борда на някои основни държавни енергийни дружества.

За това как Илко Желязков реално кадрува в службите за сигурност ви разказахме още на 2 ноември 2016 г. От 2013 г. насам (откакто Делян Пеевски не успя да се задържи на поста председател на ДАНС) ръководните кадри в службите за сигурност стават лица, близки до Илко Желязков. Такива са Ангело Прокопиев, зам.-председател на Държавна агенция “Разузнаване”, Росен Тодоров, зам.-началник на Националната служба за охрана, Цветан Китов, председател на Държавна агенция “Технически операции” и др. 

През 2018 г. на 60-годишния юбилей на Желязков присъства целият ръководен елит на сектор “Сигурност”, както ви разказахме в “Сивият кардинал, чрез който Пеевски кадрува в службите за сигурност”.

Окончателно – на всички служби в сектор “Сигурност”, включително КПКОНПИ бяха инсталирани кадри на Илко Желязков през 2018 г.

Същевременно в управлението на ТЕЦ Варна, при Доган, влиза Георги Христозов, бивш изпълнителен директор на … ТЕЦ Марица Изток 2. По този начин кръгът се затваря. 

Неслучайно Сокола пръв започна да говори за “обръчите от фирми”.

Освен в сектор “Сигурност” Илко Желязков отдавна започва да играе и водеща роля в енергетиката на страната.

От началото на този месец 2018 г. Илко Желязков е член на Съвета на директорите на Ай Си Джи Би АД, ЕИК 201383265. Може да не Ви говори нищо, но това е фирмата с по 50% гръцко и българско участие, която ще управлява изграждането на газовият интерконектор с Гърция. След като си свърши работата, въпросното дуржество за първи път ще свърже реверсивно с газова тръба България и Гърция.

Освен, че това е една от най-големите инфраструктурни обществени поръчки не само у нас, но и в южната ни съседка, за чийто строеж са предвидени 145 млн. евро без ДДС. интерконекторът е и ключов за националната ни сигурност. Той е част от опитите на страната да диверсифицира източниците на енергия и да намали енергийната си и икономическа зависимост от Русия. 

Досега на мястото на Желязков в Ай Си Джи Би беше директорът на БЕХ Петьо Иванов. 

В търга за 145 млн. евро без ДДС участие са заявили 11 компании. Някои от тях са значими международни фирми. Но ги има и големите български строители като “Джи Пи груп” (свързвана с Валентин Златев, шеф на Лукойл в България), “Трейс груп холд” и “Главболгарстрой”, като някои от тях си партнират с чуждестранни компании.

Проектната компания за 183-километровата тръба от Стара Загора до Комотини – “Ай Си Джи Би” АД (ICGB), в която акционери с равно участие са държавната Български енергиен холдинг ЕАД (БЕХ) и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon, трябва да прецени кои от тях отговарят на финансовите и техническите условия и чак след това ще ги покани да представят ценови оферти.

Срещу сумата от 8.45 млн. евро Ай Си Джи Би ще иска инженер-консултантът да управлява изпълнението на проекта от нейно име както в България, така и в Гърция. Той ще трябва да направи оценка на техническите рискове и да осъществява контрол върху доставките. Освен това, сред задълженията му са и всички надзорни дейности – върху строителството, върху придобиването на земеделски земи и учредяването на сервитути за преминаването на тръбите, както и върху самото пускане в експлоатация на газопровода.

Проектът е ключов за осигуряване на алтернативни доставки. Той ще даде достъп до Южния газов коридор, чрез който Югоизточна Европа ще получава природен газ от Каспийския регион, съществуващи и бъдещи терминали за втечнен природен газ и други. 

Газовата връзка е и основна част от плановете на премиера Борисов за за изграждане на газов хъб “Балкан”. Именно интерконекторът с Гърция е оправданието на правителството ни, че хъбът “Балкан” всъщност не е просто възраждане на корупционния и и стратегически важен за Русия проект “Южен Поток”, тъй като този път доставките няма да бъдат само от руски газ.

 

SHARE