SHARE

На 2 ноември 2016 г. запознахме нашите читатели с анализ относно влиянието и присъствието на Пеевски в системата за национална сигурност на страната ни, което може лесно да бъде проследено с кадровите назначения в българските специални служби. Специално внимание отделихме на Илко Желязков, чрез който депутатът от ДПС координира
своите назначения и изпълнението на поставените задачи в сектора за сигурност.

На 15 февруари от 19.00 ч. в отделна зала на ресторант „Проя“, намиращ се на ул. „Захари Зограф“ № 55 в кв. Драгалевци, Илко Желязков отбелязва своя 60-годишен юбилей.

Илко Желязков е дългата ръка, чрез която депутатът от ДПС кадрува в българските служби за сигурност.

На 60-годишния юбилей на Желязков присъстват:

Владимир Писанчев, генерален консул на България в Солун и бивш председател на ДАНС;

Недялко Недялков, заместник-председател на ДАНС;

Николай Ненков, заместник-председател на ДАНС;

Ангело Прокопиев, заместник-председател на Държавната агенция за разузнаване;

Емил Захариев, директор на дирекция в ДАНС;

Янко Златанов, директор на дирекция в ДАНС;

Цветан Цветанов, директор на дирекция в ДАНС;

Георги Начев, директор на Агенцията за държавна финансова инспекция;

Антон Славчев, директор на дирекция „Противодействие на корупцията“ в ДАНС, вече част от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ);

Георги Стойнев, директор на дирекция в ДАНС.

Разполагаме с имената и длъжностите и на останалите присъстващи служители на ДАНС – началници на отдели, сектори и на този етап, все още обикновени агенти.

Присъстващите подарили на Желязков реплика на ритон от Панагюрското златно съкровище. Рожденикът благодарил и ги поздравил с песен от филма „Кръстникът“, на която всички присъстващи ръкопляскали. Този филм също така е от любимите и на премиера ни  Бойко Борисов.

На 21 февруари 2018 г. Министерският съвет прие решение, с което увеличи със 156 млн. лв. ангажиментите за разходи, които може да бъдат поети през тази година от Държавната агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”.

Решението ще позволи да бъдат поемани ангажименти за последователно финансиране на инвестиционната програма на държавната агенция и тя да бъде изпълнена в определения срок – до 2022 г., съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. За какво ли са необходими тези средства на държавната агенция, чийто сив кардинал е Желязков, а чрез него – Пеевски? 

Желязков трайно се е наместил и в държавните дружество на българската енергетика. На 27.8.2014 г. беше освободен от борда на директорите на Български енергиен холдинг, но продължава да бъде председател на Съвета на директорите на ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД. Капиталът на ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД е собственост на БЕХ.

Допускаме, че Желязков продължава да бъде и оперативно внедрен от ДАНС в ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД и Държавната агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”.

Желязков е роден на 08.02.1958 г. в гр. Благоевград. През 1981 г. започва работа в МВР. Бил е служител на Второ главно управление на Държавна сигурност, трансформирано в Национална служба за защита на конституцията, по-късно в Национална служба за сигурност при МВР.

Достига до ниво началник на сектор в направление „А“ на НСС. През 2001 г. е освободен от структурите на службата за сигурност като според публикации в медиите, отстраняването му е за злоупотреби с информация, нелоялност и извършване на корупционни действия.

Преминава на работа в Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”, където през 2007 г. заема длъжността директор на дирекция „Сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка”. От този период датират близките му отношения с корпулентния депутат от ДПС. От октомври 2005 г. Пеевски е заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. В служебните му функции влиза контролът върху дейността на Държавния резерв, член е и на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие.

Желязков поддържа много близки отношения с прокурори и следователи, както и с бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазарови. Често е посещавал и  ДАНС, с чийто председател Владимир Писанчев бе забелязан да обядва през 2014 г.

В някои среди Илко Желязков е определян като следващия Красьо Черния – сивият кардинал на съдебните назначения, но мнозина смятат, че Желязков отдавна e надминал Красьо Черния в този занаят.

Надяваме се, че освен полезен за себе си и за господаря Пеевски продължава поне да се опитва да бъде полезен и за националната сигурност на страната.

Житието и битието на нашия основен герой – Илко Желязков – поставя на дневен ред основен въпрос. Може ли държавата да разчита на такива хора, които всъщност трябва да противостоят сами на себе си?

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.