Швеция затваря гимназиите за месец след пик на коронавируса

Швеция затваря гимназиите за месец след пик на коронавируса

SHARE

От понеделник Швеция ще затвори гимназиите си за месец и учениците ще посещават онлайн часове. Решението бе взето, след като през последните два дни са регистрирани  209 смъртни случая, съобщи британският вестник “Дейли мейл”. Скандинавската страна, която отхвърля принудителни действия с цел потискане на коронавируса, се сблъсква с нарастване на заразата и надхвърляне на досегашните прогнози.

Шведската Агенция за обществено здраве съобщава рез последните дни, че пикът на втората вълна ще бъде достигнат в средата на декември, тъй като в четвъртък общата смъртност е преминала 7000 души.

Премиерът Стефан Льовен заяви на пресконференция снощи, че затварянето на гимназиите ще доведе до забавяне на разпространението на вируса. „Ще трябва да промените начина, по който се обучавате. Напълно разбирам, че това не е лесно, но в настоящата ситуация е необходимо“, заяви той.

Също така Льовен предупреди учениците да не се срещат с хора извън домакинствата си. “Вярвам, че сте мъдри и разбирате, че това не е удължена коледна ваканция. Това не е зелена светлина за партита с приятели”, каза още той.

След затишие през лятото, през последните дни Швеция отчита най-високите ниво на смъртност досега със средно до 60 смъртни случая на ден. Данните обаче все още са под рекордните нива от средата на април, когато средно на ден бяха регистрирани около 100 починали, припомня изданието.

Италианският премиер Джузепе Конте описа детайлно какви ще са ограничителните мерки заради коронавируса в Италия по време на празниците в края на годината, предаде Франс прес.

“Трябва да избегнем трета вълна, която би могла да започне през януари и която не би била по-малко сериозна от първите две. Не трябва да сваляме гарда”, заяви Конте на пресконференция.

Италианският лидер изтъкна, че пътуванията между различните области в Италия ще бъдат забранени от 21 декември до 6 януари, като забраната ще се отнася и за гражданите, които пътуват до свое второ жилище в друга област. На 25 и 26 декември, а също така и на 1 януари, ще бъдат забранени пътуванията и между различните общини в Италия.

Остава в сила вечерният час от 22:00 ч. до 05:00 ч., като в новогодишната нощ той ще продължи до 07:00 ч.

Ски пистите и ски лифтовете ще заработят отново от 7 януари.

Правителството запази и разделението на страната на региони с различна степен на риск: жълти (с умерен риск), оранжеви (със среден риск) и червени (с висок риск). В жълтите региони ресторантите работят до 18:00 ч. В останалите региони те могат да работят само в режим на доставки по домовете.

Pfizer ще достави половината от предвидените дози ваксини Поради логистични проблеми, американската фармацевтична компания Pfizer е намалила броя на дозите коронавирусна ваксина, които очаква да достави до края на тази година от 100 милиона на 50 милиона, съобщи „Уолстрийт Джърнъл”, позовавайки се на представител на компанията. “Нарастването на доставките на суровини отне по-дълго време от очакваното. Важно е също така да се подчертае, че резултатите от клиничните изпитвания дойдоха по-късно от първоначално предвиденото”, каза говорителката на компанията Ейми Роуз.

Според източник на вестника Pfizer е изправен пред факта, че някои от суровините, използвани в ранните етапи на производството на ваксини, не отговарят на необходимите стандарти. В същото време компанията не коригира производствените си планове за 2021 г.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.