Ще има ли изненади на вота в Германия заради големия брой колебаещи...

Ще има ли изненади на вота в Германия заради големия брой колебаещи се избиратели

SHARE

В Германия над 60 милиона гласоподаватели избират нов Бундестаг. 47 партии са регистрирани за изборите. Резултатът е напълно непредвидим, защото разликата между двете водещи партии е минимална.

За Социалдемократическата партия биха гласували 25 процента, за консервативния блок ХДС/ХСС – 23 на сто, сочат последните проучвания преди вота.

Необичайно голям е броят на колебаещите се. Най-много сред тях са младите хора. Малко под три милиона германци днес ще гласуват за първи път.

„Всеки глас има значение, излезте и гласувайте” – така президентът Франк-Валтер Щайнмайер призова германците да участват в едни от най-оспорваните парламентарни избори в следвоенна Германия. Според него в страната предстои политически преход.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер гласува в избирателна секция в Берлин, 26 септември 2021 г.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер гласува в избирателна секция в Берлин, 26 септември 2021 г.

По традиция Германия се управлява от коалиции. Новото правителство в Берлин ще се състои от три партии. В последния ден преди изборите водещите кандидати намекнаха коя комбинация предпочитат.

Олаф Шолц, кандидатът на Социалдемократическата партия, който води в допитванията, изрази предпочитанията си за лява коалиция със Зелените, без да конкретизира, кой може да е третият партньор.

Лидерът на либералите Кристиян Линднер заяви предпочитанията си за центристко правителство с консерваторите и Зелените, но предупреди, че с екологичната партия ще води „тежка битка” за пътя към климатичен неутралитет. Именно по тази тема двете партии имат сериозни различия.

Първи прогнозни резултати от вота се очакват в 19 ч. българско време.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.