SHARE

От Шон Холистър, The Verge

Комисията по разузнаване на Сената на САЩ стигна до заключението, че избирателните системи във всички 50 щата са били обект на атаки от страна на хакери, свързани с руското правителство. Това стана ясно от силно редактиран, публично обявен доклад.

През 2017 г. чухме за 39 щата, а Министерството на вътрешната сигурност (Department of Homeland Security) официално призна, че 21 щата са били обект на нападение по-късно същата година. Едва през април тази година съвместен доклад на Министерството на вътрешната сигурност и Федералното бюро за разследване (ФБР) показа, че руски хакери може да са се опитали да открият слабости в изборните системи във всеки отделен американски щат.

Тъй като съответните части от доклада са заличени, не е ясно доколко Комисията за разузнаване на Сената е сигурна, че Русия е проучвала всеки щат или какви са доказателствата за това. Но докладът казва, че някои неназовани разузнавателни данни, събрани през 2018 г., подкрепят по-ранни предположения на координатора по киберсигурност на Съвета за национална сигурност Майкъл Даниел и на Министерството на вътрешната сигурност, че всеки щат е бил хакнат.

И – както вече беше съобщено – в доклада се казва, че Русия действително е разполагала с възможността да се намесва в избирателните системи, ако е целяла това. „Руските киберпрестъпници са били в състояние да изтрият или променят данни от гласуването“, се казва в доклада.

Съгласно този документ правителството на САЩ все още не разполага с никакви доказателства, че Русия действително е подправяла данни от изборите, нито пък има доказателства, че хакерите са имали достъп до действителните машини за гласуване. Изглежда, че руските хакери са имали за цел системите за регистрация на гласоподаватели и базите данни от гласуването. Но това не означава, че и нашите машини за гласуване са неуязвими, а докладът на специалния прокурор Мълър показва, че и компаниите, осигуряващи/произвеждащи машини за гласуване също са били цел на руската ГРУ.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.