Щайнмайер: В Германия имаме криза в доверието

Щайнмайер: В Германия имаме криза в доверието

SHARE

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова съгражданите си да положат усилие за ограничаване на разпространението на коронавируса. Във великденското си обръщение, което ще бъде излъчено тази вечер, държавният глава изразява безпокойство от грешките, допуснати от властите.

По думите на Щайнмайер в Германия е настъпила „криза в доверието“ заради разнопосочните послания на канцлера и премиерите на 16-те федерални провинции за ограничителните мерки.

Пандемията показа на Германия, че не всичко винаги трябва да бъде организирано докрай, че германците се страхуват да поемат риск и че са склонни да прехвърлят отговорността, казва президентът във великденското си обръщение.

„Разбирам недоволството, имаше грешки – при тестването, при проследяването на заразата и при ваксинирането“, подчертава Щайнмайер, който се имунизира с препарата на „АстраЗенека“ в опит да върне доверието във ваксината.

„Трябват ни разбираеми и прагматични мерки“, допълни още президентът в обръщението си, което наблюдателите определят като необичайно критично към правителството на Ангела Меркел в нетипичен за държавния глава тон.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се ваксинира с препарата на АстраЗенека в болницата в Бундесвера в Берлин, 1 април 2021 г.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.