SHARE

Какво става две години след затварянето на КТБ? Емил Димитров от Инициатива „Правосъдие за всеки” потърси отговори на някои въпроси.

#ДП10 и компания нагло завлякоха през #КТБ има-няма 2,2 милиарда евро (4 400 000 000 лева) ей така, за добър ден.

Две години по-късно все едно нищо не се е случило. Държавата не пита, обществото спи, прокуратурата прави списъци на граждани без работа. Могли – взели, както се казва. Ние продължаваме напред, към пълна и безапелационна победа на невежеството, безхаберието и върховенството на подлостта.

Колко е голяма кражбата всъщност? Даваме ли си сметка? Ако се опитаме да превърнем десетцифреното число в алтернативни полезности, можем да видим още по-ясно и болезнено фрапиращата истина.

Например това е сумата на ЦЕЛИЯ бюджет на здравната каса за две години!

Или

сума, достатъчна да покрие годишния бюджет за образование (3,2 милиарда лева) и едновременно с това да се финансира производството на всичките седем епизода на култовия филм „Междузвездни войни”.

Или

на всички около 400 средни училища в България да се увеличат бюджетите с по 1 милион лева, в продължение на 10 години. И ще останат достатъчно пари, за да се закупи по един нелош таблет (300 лв.) за всеки от 600-те хиляди ученици в страната (по идеята на един евродепутат-консерватор-полиглот).

Или

сумата се равнява и на двугодишния бюджет на изследователския център ЦЕРН (андронния колайдер, казано по-просто).

От инвестиционна гледна точка тази сума е достатъчна за:

  • уникална 30 годишна програма на Европейската космическа агенция с приземяване на управляем апарат върху комета, движеща се с 60000 км/ч. на 70 милиона километра от Земята (1,3 млрд. долара);
  • да се финансира разкошно най-скъпият футболен отбор в света – Реал Мадрид (500 млн евро);
  • отборът на Мерцедес да спечели убедително най-високотехнологичното спортно състезание Формула 1 (180 млн. евро);
  • диктаторът Ердоган да си построи вила-дворец, четири пъти по-голяма от Версай (600 млн. долара) и да останат джобни за Путин за разкош.

…ЕДНОВРЕМЕННО!

Да демонизирам? Не.

* Текстът е публикуван първоначално на страницата на Инициатива “Правосъдие за всеки”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.