Шествие и празнична програма пред Народната библиотека в София за 24 май

Шествие и празнична програма пред Народната библиотека в София за 24 май

SHARE

В София празникът на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност беше отбелязан с голямо шествие и празнична програма пред Народната библиотека.

В празничната церемония за 24 май се включиха множество ученици, преподаватели, студенти, учени, политици и общественици.

Ученици рецитираха стихотворението “Аз съм българче”, а в началото на церемонията бе извършен църковен водосвет.

По повод 130 г. от написването на химн “Върви, народе възродени” и 50 г. от поставянето на паметника Кирил и Методий пред библиотеката сборен хор от софийски училища, както и граждани и гости на столицата се включиха в масово изпяване на химна.

Отбелязването на празника започна в 10:30 час с шествие от пл. “Независимост” и стигна до паметника на светите братя пред Народната библиотека. В него се включиха премиерът Кирил Петков и министърът на културата Атанас Атанасов.

Преди началото на шествието министърът на образованието и Николай Денков заяви, че 24 май е празник, който обединява българите:

“Духовността, българския дух, българското знание може да обедини всички в тази държава. Второто е, защото България може да се гордее, този акт на разпространение на българската азбука, книжовност, всъщност е най-големият ни принос в световната култура и история”.

В началото на церемонията гвардейци поднесоха цвета на паметника на светите равноапостоли. Същото направиха и много граждани и гости на София, известни личности.

Празнично слово произнесе поетът Иван Ланджев, а водещ на събитието бе актрисата Силвия Лулчева.

На церемонията присъстваха политици, кметът Йорданка Фандъкова, ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.