Шефът на ООН притеснен, че САЩ и Китай вървят към нова Студена...

Шефът на ООН притеснен, че САЩ и Китай вървят към нова Студена война

SHARE

Предупреждавайки за потенциална нова Студена война, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Китай и САЩ да поправят своите “напълно нефункционални” отношения, преди проблемите между двете държави да се пренесат и в останалата част от планетата, съобщава “Асошиейтед прес”.

Той бе категоричен, че двете световни икономически сили трябва да си сътрудничат в областта на климата и да водят по-стабилни преговори по отношение на търговията и технологиите, дори и предвид постоянните политически противоречия относно правата на човека, икономиката, сигурността и суверенитета в Южнокитайско море.

За съжаление днес имаме само конфронтация, отбеляза Гутериш в интервю за АП и настоя да се възстанови функционалната връзка между Вашингтон и Пекин.

Според него това би било “от съществено значение за справяне с проблемите с ваксинацията, климатичните промени и редица други глобални предизвикателства, които не могат да бъдат решени без конструктивни отношения в рамките на международната общност”.

Преди две години Гутериш предупреди глобалните лидери за опасността светът да се раздели на две, след като САЩ и Китай създадоха конкурентни интернет мрежи, валути, търговия, финансови правила “и свои собствени геополитически и военни стратегии”.

Той отново напомни за предупреждението си, добавяйки, че две съперничещи си геополитически и военни стратегии ще представляват опасност и ще разделят света.

Трябва на всяка цена да избегнем нова Студена война, която би била различна от предишната и вероятно по-опасна и по-трудна за управление, настоя Гутериш.

Т.нар. Студена война между Съветския съюз и неговите съюзници от Източния блок срещу Съединените щати и техните западни съюзници започна веднага след Втората световна война и приключи с разпадането на СССР през 1991 г. Това беше сблъсък на две световни сили, разполагащи с ядрени оръжия и със съперничещи си идеологии – комунизъм и авторитаризъм от една страна срещу капитализъм и демокрация от друга.

Шефът на ООН прогнозира, че нова Студена война може да бъде по-опасна, тъй като антипатията между СССР и САЩ е създала ясни правила и двете страни са осъзнавали риска от ядрено унищожение. Това е създало канали и форуми, така че да се гарантира, че нещата няма да излязат извън контрол.

В днешно време опитът, който е съществувал в миналото за управление на кризата, вече го няма, изтъкна Гутериш.

Той заяви, че сделката между САЩ и Великобритания за предоставяне на ядрени подводници на Австралия, е “само малка част от по-сложен пъзел … тази напълно нефункционална връзка между Китай и САЩ”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.