SHARE

“Когато държавата на големия Фейк второ качество организира едно от най-гледаните спортни състезания в света, тя се надява, че никой няма да види мизерията зад блестящата фасада. Нито големите вълчи зъби, скрити зад маската на баба.” Така започва материалът, посветен на световното по футбол в Русия на френското сатирично издание “Шарли Ебдо”.

Операция Потьомкин 

“Операция Потьомкин на всички нива” е заглавието, което краси колонката на Йегор Гран. Потьомкин е министър на императрица Екатерина II, който успява да скрие бедността на едно кримско село посредством хитър камуфлаж по време на посещението на императрицата.

Гран предлага една по-интересна перспектива над подготовката на Русия за световното, която не е съсредоточена над изграждането на стадиони, а над логистиката общирната руска степ да заприлича на нещо поне малко представително. Четейки редовете, човек може да си представи същия сценарий и в България, ако такова щастие някога се усмихне на нашите големци.

“Афиш, украсяващ входа на жилищна сграда в Екатеринбург, съобщава хубавата новина: “Съгласно указа на Президента […] някои зони са със статус на подсилена сигурност поради световното 2018. С оглед на това в периода на провеждането на състезанието газта ще бъде спряна във вашето жилище.” Цял квартал от 14 жилищни сгради и стотици живущи ще бъдат лишени от газ за цял месец. Причината? Мерки за сигурност. Нищо анормално не бива да се случва по време на празника на футбола – Екатеринбург е един от градовете, където ще се играят мачове. Тръбите са стари, рискът от експлозия е реален. Ако гръмне след световното – все тая, затова газът ще бъде пуснат отново от 16 юли. Но представете си това да се случи, докато телевизии от цял свят са там. Това ще бъде ужасно – ще видим зад декора. А за това не може и дума да става”, разказва френският журналист.

“Същото се случва и с бездомните кучета. Техният брой се изчислява на около 2 милиона в 11-те града, избрани да посрещнат състезателите. Как да се отървем от тях възможно най-бързо? В Краснодар кметството отделя бюджет от 110 000 евро, за да уреди изчезването на 3850 звяра. Кой ще се грижи за тях? Как? НПО-та, които се занимават със защита на животните, като Фондацията за защита на градските животни, се страхуват, че се повтаря същият сценарий от зимните олимпийски игри в Сочи, когато кампания за изтребването на бездомни кучета e организирана скришом. Потресените от това атлети се заемат със случая и малка международна кампания за осиновяване се радва на успех.”

“Притиснати отвсякъде, кмествата включват рефлекса “селото на Потьомкин”, за да скрият упадъка на сградите, катастрофалното състояние на пътищата и беднотията на една част от населението. Почти навсякъде къщите се покриват с оптически измами. В Самара се измазват страхотно отвън, без да си дават зор да поправят и най-малките пукнатини или да се поправят кепенците. Цветовете са радостни: отровнозелено, лимоненожълти, небесносиньо. Тъй като бързаме, боядисваме и стъклата. Брутално.”

“Стадионите – изградени набързо от една икономика, която почива на корупция – са пълни с изненади. Във Волгоград огромна цепнатина се появява в горната част на носещата греда – майсторът уверява, че “тя е била предвидена” и че “допринася за гъвкавостта на структурата“. В Екатеринбург са изградени гигантски резервни трибуни извън стадиона. В Самара също има пропуквания – преименувани бързо на “съединителни части на конструкцията” от архитекта”.

“Можем да продължим още дълго. Например с факта, че най-голямата “Операция Потьомкин” е самото световно”, пише Гран. “С едно надуване на свирката на ФИФА цялото ни презрение към Путин бързо беше сметено под зеления килим на стадиона. От анексирането на Крим  до неофициалната война в Украйна, от бомбардирането на цивилни в Сирия до свалянето на полет MH-17, от убийствата на опозиционери до политическите репресии – престъпленията на Кремъл остават грижливо скрити зад дрибъла на Гризман.

“Световното по Футбол – Русия”. Вляво се виждат спортните журналисти в кабинката. Център – костите на политическите журналисти. Riss или Лорен Рис Сорису за Charlie Hebdo

 

Талисмани и хомофоби 

Безкомпромисните журналисти не пропускат нищо. Дори факта, че талисманът на световното – Забивака, е донесъл на създателя си – студент от Томск, “невероятната сума от… 500 евро, платени от ФИФА за всичко, включително и отстъпването на авторските права. Каква щедрост!”

Някои руснаци пък са прекарали цяла зима в това да се заканват да “напълнят устата на англичаните и на гейовете”. “Влад, член на клуба на хулиганите “Груби момчета”, подкрепящи ЦСКА-Москва, се съмнява дали полицаите ще дойдат да развалят купона. “При нас ченгетата са много по-ефикасни, отколкото във Франция.”

Изданието разказва за заплахите към ЛГБТ феновете в Англия, които идват от дълбоката руска провинция в пощенските им кутии. Става въпрос за заплахи да “ги заколят като прасета”, за да се приключва веднъж завинаги с тяхната “содомитска организация”. От “Шарли Ебдо” пожелават на англичаните да не попадат на руските хулигани, “които така се забавляваха по време на европейското по футбол през 2016 в Марсилия”, когато серия от сблъсъци между англичани и французи доведе до значителен брой тежко ранени.

Проститутки и “шоколадки”

Ах, руските проститутки! Тяхната репутация на сукуби е толкова голяма, че Жерно Рор, германският селекционер на екипа на Нигерия, счита за нужно да уточни по време на пресконференцията: “Да, играчите могат да се срещат с жените си и семейството си по време на световното. Всеки играч ще има индивидуална стая, за да може семейството му да го посети в дните, когато не се подготвяме за мач. Но не им е позволено да канят рускини, не, не и не!” Ето, ясно е. Състезанието ни задължава да не си лягаме с онези, които не познаваме, поне не всеки ден. Дали той се страхува от физическото изтощение на играчите си? Или опити за шантаж и корупция?”, питат се журналистите.

“Според “Московски комсомолец” се очаква бум на проституцията във всички градове, в които ще се играят мачове. Набирането на момичета от мрежите се организира интензивно – от април насам броят на малки обяви, в които се търси жена за “временна работа”, “говореща английски, едрогърда и обичаща спорта” са се умножили десеторно. Търсенето е толкова голямо, че докарват момичета от Таджикистан, Узбекистан и… Нигерия. Неговорещи руски, тотално загубени, тези “шоколадки”, както ги наричат, са особено уязвими и съответно обещават потенциални печалби на сводниците.

“Световното в Русия: Архипелаг Майтап” е заглавието на карикатурата на Juin за изданието. От ляво надясно виждаме службите за сигурност и футболисти, които тичат със спринцовки допинг в гърба. Патриарх Кирил симпатизира на играчите в долния ляв ъгъл, докато над главата му потъва подводницата “Курск”, до която има слоган Путин. Мачът се играе на стадион Жерар Депардийо, а резултатът е 2018 за Русия срещу 0 за гостите. Съдията е свален с ракета в центъра на карикатурата, а в публиката някой държи изображение на пророка Мохамед. Дронове с камери обикалят и наблюдават тълпата. Вдясно видимо ядосан Сталин е хванал гола жена, чиято уста запушва с ръката си.

 

Първо строй, после мисли!

“Това изглежда е принципът, както става ясно в навечерието на откриването на световното. Толкова много за закъсненията и недовършените проекти. В Нижни Новогород кметството, решило да обнови набързо съсипаните улици около гарата (това, което посетителите, пристигащи с влак, могат да видят),  полага спешно и набързо тънък пласт асфалт върху стария. Резултатът е, че входните врати, които се отварят навън, са тотално блокирани. Един от отчаяните жители заявява, че: “Отидох до магазина и жена ми остана вкъщи с детето. Връщайки се, констатирах, че е невъзможно да отворя вратата.” В продължение на четири дни въпреки множсетвото обаждания до кметството никой не идва да освободи вратите. Зазидани от света, семейството комуникира през ключалката на входата врата. Бащата храни семейството с чанти с храна, спуснати през стената на къщата си. Нищо чудно те все още са там”, пише Гран.

Допинг 

“Когато играеш в държава, където допингът е институционализиран, недоверието е задължително. Едва ли има някой, който да не е чул за мащабната измама, организирана с помощта на ФСБ по време на олимпийските игри в Сочи, когато проби с урина със следи от допинг са подменени през нощта с чиста течност. С ясното съзнание за потенциално бедствие, що се отнася до имиджа си, медицинската комисия на ФИФА полага усилия, така че Русия да е напълно изолирана от програмата на проби по време на световното. Санитарната процедура ще бъде такава, че само лекарите на ФИФА ще имат право да вземат и да боравят с пробите. Нито един руснак няма да бъде допуснат в стаите за съхранение. Подобно нещо никога не е имало. Веднъж събрана, безценната течност бързо ще бъде изпратена към акредитирана лаборатория в Лозана, където ще се провеждат тестовете. Руснаците се опитаха да се противят, но председателят на медицинската комисия е категоричен: или така, или няма световно.”

Без казаци на световното

От изданието предават уверенията на Москва, че няма да наема казаци, които да се грижат за сигурността по време на световното. “Въздишка на облекчение сред местните, които си спомнят бруталността, с която паравоенните ултранационалистки формации бият протестиращите на 5 май, по време на протестите, организирани от Алексей Навални. Въоръжени с традиционната нагайка, пазени от полицията, казаците системно са изпращани, за да разпръскват с удари всичко, което би могло да бъде събиране в опозиция на Путин. За сметка на това казаците ще бъдат в Ростов, макар и без нагайка, която ще оставят в гардеробната. Техният горд лидер заяви: “Нашите ценности са православната вяра и семейството преди всичко. Казаците са видели достатъчно нещастия, за да приемат сега хвърлянето на ценностите си зад борда. Така че ако двама мъже се целунат на световното, приканваме полицията да им обърне внимание”, лаконично завършва с цитат френското издание.

“Хайде, руснаци!”, скандира корицата на изданието.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.