Шарл Мишел: Трябва да се ускори процесът за доставка на Covid ваксините

Шарл Мишел: Трябва да се ускори процесът за доставка на Covid ваксините

SHARE

В поканата си до европейските лидери за предстоящата виртуална среща на върха, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчертава, че трябва да се ускори процесът за даване на разрешително за ваксините срещу Covid-19, както и тяхното производство и доставка.

“Това би означавало, например, да се търсят решения като обединяване на производителите през веригите за доставка, за да се увеличи производството в ЕС, а също и гаранции, че доставките са предвидими и фармацевтичните компании изпълняват ангажиментите си”, подчертава Мишел.

Председателят на Европейския съвет допълва, че мутациите стават доминиращи в много страни-членки и това означава, че трябва да се увеличи капацитетът за секвениране, както и да се подготви базата за доразвиване на ваксините.

“Ограничителните мерки за несъществените пътувания може все още да са необходими за ограничаването на вируса, но въпреки това потокът от стоки и услуги в Общия пазар, както и ролята на зелените коридори, остава от първостепенно значение”, допълва Мишел.

По-нататък той уточнява, че с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг лидерите ще обменят гледни точки за сътрудничеството между Пакта и ЕС, както и подобряването на колективните възможности за отговор на предизвикателствата пред сигурността и заплахите.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.