SHARE

Президентът Румен Радев изнесе реч на конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, която се провежда в полския град Катовице, в която намери как да лобира за руските интереси – този път с изумителното заключение, че за да спасим планетата, трябва да ползваме руски газ. Публикуваме реакцията на Юлиан Попов по повода.

Гледам да не коментирам президента Румен Радев.

Изказването му в Полша обаче е шедьовър на политическата неадекватност и експертна неинформираност.

Позицията на България на климатичната конференция се представя чрез предварително формирана позиция в рамките на Европейския съюз. Неговото съдържателно противопоставяне на позиция, в изработването и приемането на която България е участвала, включително и с председателството си на ЕС, едно от малкото неща, с които сдържано можем да се похвалим, е, много, меко казано, необяснимо.

Това е все едно да наругаеш родителите си по време на родителска среща за това, че не си си написал домашното.

Директната атака срещу ЕС с изказването не ни пречете да внасяме руски газ ми е дори трудно да коментирам. Тя обслужва една схема, която, дълбоко се надявам, че на господин Радев просто не му е ясна. В “Газпром” и хората на Лавров трябва да са се превивали от смях на подобна публична сервилност. Съвсем отделен е въпросът, че ЕС на никого не пречи и не е пречил да внася руски газ. Ама за това някой трябва да чете. И още има, но както казах, уважавам институцията, уважавам директния глас на хората. Срамът обаче остава.

Автор: Юлиан Попов
Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието, акцентите и уводът са на редакцията на “Терминал 3”. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.