SHARE

От разследващия екип на Bellingcat

Разследващият екип на Bellingcat публикува досега редица материали, които показват, че при разполагането на ракетната установка „Бук“, използвана за свалянето на полет № 17 (MH17) на Малайзийските авиолинии над Украйна на 17 юли 2014 г., са се включили висши офицери на руското министерство на отбраната и неговото военно разузнаване, ГРУ. Въпреки това въпроси все още се задават във връзка с участието на други, досега неидентифицирани лица. Кои са били хората, чути в прихванатите телефонни разговори, публикувани от ръководените от Холандия съвместни екипи за разследване (JIT) и Украинската служба за сигурност (Служба безпеки України – СБУ) след свалянето на самолета? Каква роля играят в операцията скандалните сепаратистки лидери като Игор Безлер, Александър Ходаковски и Игор Стрелков?

Тази публикация на Bellingcat се стреми да даде отговор на тези въпроси и да определи самоличността на повечето лица, които досега не са били известни на обществеността, които са чути и/или споменати в прихващанията на СБУ. С това материалът дава по-нататъшен контекст около прехванатите телефонни разговори и разкрива нови потенциални заподозрени в свалянето на MH17.

Първата партида от прехванати телефонни разговори, за които се твърди, че са свързани със свалянето на MH17, е била публикувана от СБУ на техния канал в YouTube, за да убеди международната общност, че самолетът е бил свален от територия, контролирана от сепаратистите. Публикуваните разговори бяха само малка селекция от общия списък на прехванатите в периода около инцидента разговори и е известно, че JIT е получил от украинските власти данни за около 150 000 прехванати телефонни разговора. Неизвестна част от тези обаждания съдържат доказателства, отнасящи се до случая MH17, а някои от тях по-късно бяха публикувани от JIT по техния канал в YouTube и по време на пресконференциите им като част от покана за това да се обозначат свидетели и като допълнителни доказателства в подкрепа на техните твърдения относно събитията, които са довели до и са последвали трагедията.

На прехванатитe телефонни разговори, публикувани от правителствена разузнавателна служба, в този случай СБУ, не трябва да се вярва без проверка, но вече има множество доказателства от открити източници, потвърждаващи автентичността им. В няколко от тези телефонни обаждания са прехванати диалози между сепаратистите и Сергей “Хмурий” Дубински, (бивш) офицер от ГРУ и бивш ръководител на разузнаването на т.нар. Донецка народна република (“ДНР”), който ръководи транспорта на Бук -M1 ракетна пускова установка, която свали MH17 над Украйна. Транспортният маршрут на Бук-М1, обсъден в тези записани разговори, съвпада точно с маршрута, по който ракетата беше филмирана и фотографирана в Източна Украйна на 17 юли 2014 г. Освен това сепаратистките лидери Игор Безлер и Николай Козицин признаха, че това са наистина гласовете им, които се чуват по прехванатите разговори, както и сравненията на гласове, извършени от криминалисти в две изследователски институции, потвърдиха самоличността на руските офицери Николай „Делфин“ Ткачов и Олег „Орион“ Иванников, както е описано в предишни публикации на Bellingcat.

Този материал дава допълнителни доказателства, че публично разгласените телефонни разговори е малко вероятно да са били подправени, както твърдят някои критици.

Bellingcat публикува действителните имена на няколко бойци, включени в прихващанията на СБУ, заедно с предварителна оценка на тяхното съответно ниво на участие в транспорта на Бук-a и/или свалянето на МH17. Някои от тези самоличности не са били публикувани преди от Bellingcat или от други медийни организации.

Следващият преглед показва ключовите лица, които са имали роля в организирането или улесняването на транспортирането на ракетната пускова установка Бук, която е свалила самолета с полетен номер MH17 на 17 юли 2014 г. в Източна Украйна.

Министерството на отбраната на ДНР

Игор Гиркин / Стрелков, позивна “Стрелок”

Дата на раждане: 17 декември 1970 г.

Място на раждане: Москва, Московска област, Съветска Русия

Националност: руснак

Функция през лятото на 2014 г.: министър на отбраната на ДНР.

Връзка с MH17: Идентифицирахме бившия полковник от ФСБ Игор Стрелков по един от прехванатите разговори със Сергей Дубински от сутринта на 18 юли, свързан с преместването на ракетната установка Бук от сепаратистката територия в Украйна до Русия. Тъй като повечето от сепаратистите, които могат да бъдат свързани с свалянето на MH17, са негови подчинени, вероятно е той също да е бил напълно наясно с доставката и вноса на Бук от Русия. Пълният доклад описва неговото тясно сътрудничество в средата на юли 2014 г. с Пулатов и Харченко, за които се смята, че са осигурявали охраната на Бук-а близо до площадката за стрелба.

ГРУ ДНР

ГРУ ДНР (да не се бърка с руската военна разузнавателна служба – ГРУ) беше военно-разузнавателната служба на Донецката народна република през 2014 г. Тя бе ръководена от Сергей “Хмурий” Дубински. Групата координира транспорта на Бук-а през сепаратистката територия на 17 и 18 юли, а също така осигурява охраната на Бук-а на площадката за изстрелване на юг от Снижне. Тази група може също да е участвала в решението да свалят MH17. Въпреки че ГРУ ДНР е официално независима от Русия, твърдения се потвърждават, че действително се контролира изцяло или частично от руската ГРУ. Като се има предвид предишният материал на Bellingcat за ролята на Олег Иванников в ГРУ при координирането на доставката на Бук-а на контролираната от сепаратистите територия, няма съмнение, че ГРУ и ГРУ ДНР са координирали поне част от усилията си през лятото на 2014 г.

Сергей Николаевич Дубински, позивна “Хмурий”

Дата на раждане: 9 август 1962 г.

Място на раждане: Нескучное, Донецка област, Съветска Украйна

Местожителство: Ростов на Дон, Русия

Националност: руснак

Функция през лятото на 2014 г.: ръководител на ГРУ ДНР, подчинен на Стрелков. Според официалната позиция на Украйна, както се твърди, също е член на руската ГРУ.

Връзка с MH17: Няколко прехванати телефонни обаждания показват, че Дубински е поискал доставката на готов за бойни действия ракетни установки Бук, за да подпомогне силите си на фронтовата линия на юг от Снижне, и че той лично координира транспортирането на пристигащата ракетна установка Бук към площадката за стрелба на 17 юли. Той също е участвал и в преместването на Бук обратно в Русия след свалянето на МН17. Освен това пълният материал показва, че Дубински също така е наредил на някои от подчинените си да осигурят охраната на Бук-а близо до площадката за стрелба на юг от Снижне и че неговата група може би е изиграла ключова роля в решението да свалят МН17, действайки по презумпцията, че е бил вражески самолет.

Олег Юлдашевич Пулатов, позивни „Гюрза“ и „Халиф“

Дата на раждане: 24 юли 1966 г.

Роден град: Уляновск, Русия

Националност: руснак

Функция през лятото на 2014 г.: Ръководител на 2-ри отдел на ГРУ ДНР, подчинен на Сергей Дубински.

Връзка с MH17: Олег Пулатов е (бивш) подполковник в руските въоръжени сили, който преди това е бил идентифициран като човекът зад позивната „Гюрза“, който се споменава в един от прехванатите разговори. В пълния материал представяме нови доказателства, потвърждаващи, че Пулатов е човекът, който стои зад позивната „Гюрза” и че той вероятно е участвал в осигуряването на ракетната установка Бук на площадката за стрелба на юг от Снижне.

Леонид Владимирович Харченко, позивна “Крот”

Дата на раждане: 10 януари 1972 г.

Място на раждане: Костянтиновка, Съветска Украйна

Националност: украинска

Функция през лятото на 2014 г.: ръководител на разузнавателния батальон „Крот” на 2-ри отдел на ГРУ ДНР от 6 юли. Преди това той е бил командир на гарнизона в родния си град Костянтиновка.

Връзка с MH17: Установено е, че Харченко е участвал в обезопасяването на ракетната установка Бук близо до площадката за стрелба на юг от Снижне. Той може и да е координирал транспортирането на Бук-а от Донецк до площадката за стрелба и последващото преместване на Бук-а от площадката за стрелба до Русия.

Едуард Машутович Гилазов, позивна “Рязан”

Дата на раждане: 27 март 1984 г. (липсва и се предполага, че е мъртъв от 27 юли 2015 г.)

Място на раждане: Екатеринбург, Свердловска област, Съветска Русия

Местожителство: Рязан, Русия

Националност: руска

Функция през лятото на 2014 г.: Командир на 1-во разузнавателно дружество на разузнавателния батальон „Крот“, подчинен на Харченко.

Връзка с MH17: Гилазов е идентифициран като сепаратистки командир, който след свалянето на самолета е докарал член на екипажа от Бук-а, който е загубил останалата част от екипажа на установката при своя командир Леонид Харченко в Снижне. Той може би е участвал и в осигуряването на охраната на Бук-а близо до площадката за стрелба на юг от Снижне.

Олег Анатолиевич Шарпов, позивна “Змей”

Дата на раждане: 30 май 1972 г. (починал на 3 ноември 2014 г.)

Роден град: Костянтиновка, Украйна

Националност: украинска

Функция през лятото на 2014 г.: Командир на взвод в рамките на разузнавателна рота

Връзка с MH17: Шарпов е идентифициран като сепаратист на име Олег в прехванат телефонен разговор с Леонид “Крот” Харченко от 17 юли 2014 г. в 13:09 часа. В този разговор Шарпов пита Карченко за посоката към мястото на юг от Снижне, от което системата Бук пуска ракетата, която сваля MH17. Тъй като този разговор се състои повече от два часа преди свалянето на самолета, Шарпов много вероятно е присъствал на площадката за стрелба.

Групата на Безлер

Групата “Безлер” е кръстена на името на Игор Безлер  (псевдоним “Бес”), бивш офицер от въоръжените сили на Русия, който според СБУ е на служба в ГРУ по време на конфликта в Източна Украйна. Групата “Безлер” контролира района около Хорливка през лятото на 2014 г. Два прехванати телефонни разговора с участието на Безлер свързват групата “Безлер” с свалянето на MH17.

Игор Николаевич Безлер, знак “Бес”

Дата на раждане: 30 декември 1965 г.

Място на раждане: Симферопол, Кримска област, Съветска Украйна

Националност: руснак

Функция през лятото на 2014 г.: Командир на групата “Безлер” , за когото Украйна твърди, че е офицер от ГРУ.

Връзка с MH17: Безлер се чува по телефона със свия подчинен Стелмах, който му съобщава, че към него лети „птичка“. Безлер инструктира своя подчинен да докладва това съобщение “нагоре” и по такъв начин може да е улеснил това откритият MH17 да бъде идентифициран като вражески самолет. Безлер също се чува в прехванат разговор, в който съобщава за сваляне на самолет на лице, което СБУ идентифицира като офицер на ГРУ на име Василий Геранин. Безлер твърди, че този запис всъщност е от 16 юли 2014 г. – един ден преди сваленето на MH17 – но в пълния материал е обяснено, че по-вероятно е съобщението да е било записано на 17 юли по отношение на MH17.

Сергей Сергеевич Поваляев, позивна “Боцман”

Дата на раждане: 10 ноември 1976 г. (починал от пневмония в Русия на 6 януари 2016 г.)

Място на раждане: Калининград, Съветска Русия

Националност: руска

Функция през лятото на 2014 г.: заместник-командир на групата “Безлер” , възможно е да е бил руски офицер в “Спецназ” на ГРУ.

Връзка с MH17: При прехванат телефонен разговор между Сергей Дубински и „Боцман”, който се състои скоро след свалянето на MH17, Дубински казва на „Боцман”, че е получил Бук-М на сутринта и че току-що е свалил „Сушка” (самолет “Сухой”). Освен това, че „Боцман“ е бил заместник на Безлер, няма пряка връзка между „Боцман“ и свалянето на МН17.

Валери Александрович Стелмах, позивни “Наемник” (“Найманец” на украински) и “Батя”

Дата на раждане: 1 август 1955 г.

Място на раждане: Дзержинск, Донецка област, Съветска Украйна

Функция през юли 2014 г.: командир на милицията в Дзержинск до 21 юли 2014 г., подчинен на Безлер.

Връзка с MH17: Стелмах е идентифициран като лице с позивна “Наемник” (“Найманец” на украински), който е съобщил за откриването на MH17 като вражески самолет на Безлер няколко минути преди падането на самолета. Безлер също го инструктира да докладва това съобщение на „по-високо“, което може да означава, че Стелмах трябва да предаде това съобщение на ГРУ ДНР или друг орган, който е бил в контакт с екипажа на Бук. Пълният материал съдържа реконструкция, която показва, че наистина е възможно това съобщение да е достигнало екипажа на Бук малко преди свалянето на MH17.

Игор Иванович Украйнец, позивна “Миньор”

Дата на раждане: 24 декември 1971 г.

Място на раждане: Вербки, Днепропетровска област, Съветска Украйна

Националност: украинска

Функция през лятото на 2014 г.: Подчинен на Безлер и командир на пехотна единица, известна като „Миньорска част“.

Връзка с MH17: Украинец е идентифициран като командир на Миньорската част, която е спомената от Безлер в един от прехванатите разговори във връзка със свалянето на MH17. Въпреки че е възможно да се потвърди, че Украинец по това време е бил подчинен на Безлер, не открихме доказателства, които да сочат, че Украинец е участвал в свалянето на МН17. В пълния материал обсъждаме възможните обяснения защо Безлер го е споменал във връзка със стрелбата на самолета.

Батальон “Восток” (“Изток”)

Батальонът “Восток” е една от най-големите сепаратистки групи през лятото на 2014 г. и се намира в Донецк. Той е оглавяван от Александър Ходаковски, дезертьор от отряда “Алфа” на специалните части на СБУ. Телефонните разговори показват, че батальонът “Восток” е улеснил транспортирането на пристигащия ракетен комплекс Бук в Донецк. Допълнителни доказателства сочат, че ръководството на батальона също е знаело предварително за пристигането на Бук-а от Русия.

Александър Сергеевич Ходаковски, позивна “Скиф”

Дата на раждане: 18 декември 1972 г.

Място на раждане: Донецк, Донецка област, Съветска Украйна

Националност: украинска

Длъжност: ръководител на батальона “Восток” и до 16 юли 2014 г. министър на държавната сигурност на ДНР.

Връзка с MH17: Като ръководител на батальона “Восток” вероятно Ходаковски е подпомогнал пристигането на системата Бук в Донецк, тъй като прехванатите разговори показват, че неговият заместник Александър Семьонов е помогнал за координирането на транспорта на Бук-а в Донецк. След свалянето на МН17 той призна в интервю за Ройтерс, че е знаел предварително, че проруските сепаратисти ще получат ракетен комплекс Бук, който ще бъде транспортиран от Луганск до Снижне, но по-късно оттегля тезисвои твърдения, като каза, че са извадени от контекста от Ройтерс. Превханатите разговори от СБУ също разкриват, че той се е опитал накратко да скрие черните кутии на МН17 от ОССЕ и други заинтересовани от името на Москва, което по-късно той също отрече. В пълния материал ще предоставим допълнителна информация, която предполага, че изявленията на Ходаковски пред Ройтерс не са извадени от контекста и че той наистина е искал да скрие черните кутии, най-вероятно от името на официални лица в Москва.

Александър Александрович Семьонов, позивна „(Сан) Санич“

Дата на раждане: 21 декември 1967 г.

Място на раждане: Яенакиеве, Съветска Украйна

Длъжност: заместник-командир на батальона “Восток” и заместник министър-председател по икономиката на ДНР, подчинен на Ходаковски.

Връзка с MH17: Прехванатите телефонни разговори показват, че Семьонов е улеснил пристигането на Бук-а в Донецк в координация със Сергей Дубински. Един ден преди свалянето на самолета Семьонов е бил информиран от Дубински, че последният е искал да получи ракетна пускова установка за операции на фронта при Мариневка.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.