SHARE

След последните обвинения на специалния прокурор Робърт Мълър над 12 агенти на руското военно разузнаване ГРУ и разкритията за нови хибридни атаки над предстоящите американски избори сенатори от двете партии в Конгреса на САЩ предлагат нови изключително строги санкции срещу Русия.

Републиканците Джон Маккейн, Линдзи Греъм, Кори Гарднър и демократите Боб Мендез, Бен Кардин и Джийн Шахийн внесоха законoпроект, озаглавен “Закон за защита на американската сигурност от агресията на Кремъл от 2018 г.” (Defending American Security from Kremlin Aggression Act of 2018), който “ще наложи всеобхватен икономически, политически и дипломатически натиск над Руската федерация в отговор на продължаващата намеса на Владимир Путин в изборите ни, зловредните му действия в Сирия, агресията в Източна Европа и други дестабилизиращи действия”, пишат вносителите.

“Вече две години ръководителите на разузнавателните ни служби непрестанно ни предупреждават, че Кремъл продължава действията, целящи да посеят хаос сред гражданите ни”, заявява сенатор Маккейн. “Докато Путин не плати огромна цена за действията си, тези атаки над демокрацията само ще се увеличават. Този законопроект ще надгради над най-силните санкции някога налагани над Путиновия режим заради неговото нападение над демократичните институции, нарушение на международни договори и атака над свободните общества чрез кибератаки и манипулационни кампании. Нещо повече – това законодателство ще модернизира дипломатическите ни способи и подсигури ключовата инфраструктура за по-добро възпиране и защита от Путиновата агресия. Трябва да се изправим срещу това предизвикателство – не като републиканци и демократи, а като американци. Защото, в крайна сметка истинската цел на Путин е да подкопае всички ни – страната ни, свободата ни и всичко, което Америка отстоява.”

Основните елементи на новото законодателство включват:

– Изискване за мнозинство от 2/3 от членовете на Конгреса за напускане на НАТО. 

– Забързване на процеса на предоставяне на обурудването за отбрана в излишък на съюзниците от НАТО, които са зависими от руското военно обурудване. 

– Установяване на отдел за киберпространството и дигиталната икономика към Държавния департамент. Този отдел ще води дипломатическите усилия по отношение на международната киберсигурност, достъпа до интернет, интернет свободите, дигиталната икономика, киберпрестъпността и възпрепятстването и отговора на киберзаплахи.

– Мерки, целящи да окажат натиск над руското правителство да спре с обструкцията си да бъдат разследвани атаките с химическо оръжие, както и наказание за използването и производството на химическо оръжие от руското правителство.

– Забрана за достъп до страната на лица, участвали в намесата в изборите.

– Право на прокурорите да прекратяват активността на ботовете и троловете, както и дигитална инфраструктура, която се използва за нелегална дейност -включително кибератаки над електроцентрали, болници и избирателни машини.

– Нови санкции за политици, олигарси, членове на техните семейства и близки, които улесняват незаконната и корупционна дейност, пряко или косвено, на Владимир Путин. 

– Санкции над транзакциите, свързани с инвестиции в енергетиката, по проекти, подкрепени от държавните или парадържавните компании на Русия

– Санкции над транзакциите, свързани с опитите на Русия да тегли нов държавен заем.

– Санкции над всяко лице в Руската федерация, което помага или подкрепя зловредна кибердейност.

– Изискване държавният секретар да направи оценка дали Руската федерация отговаря на критериите за обявяването ѝ за “терористична държава”.

– Забрана за американски физически и юридически лица да участват в петролни проекти на Руската федерация.

– Задължение за американските осигурителни компании да докладват за всяко закупуване на недвижим имот при особено големи транзакции.

– Удължаване на лимита за внос на руски уран

– Подсилване на отдела за координация на санкциите на Държавния департамент.

– Доклад за нетната стойност и имуществото на Владимир Путин.

– Създаване на Национален център за отговор на хибридните заплахи.

– Преоторизиране на Фонда за противодействие на руското влияние.

Това ще бъде санкционен закон от Ада и всяка друга страна, която се опитва да се намеси в изборите ни, ще я сполети същата съдба. Има праг над това, което можеш да направиш в защита, сега е време да се пристъпи към нападение”, заяви сенатор Линзи Греъм.

“Владимир Путин продължава да представлява все по-голяма заплха за страната ни и съюзниците ѝ. Докато Конгресът с огромно мнозинство прие силнен пакет от контрамерки миналата година, за съжаление администрацията [на Тръмп; бел. ред.] още не ги е изцяло привела в действие. Този законопроект е следващата стъпка в засилване на натиска срещу Кремъл, който ще трябва да понесе цялостно осъждане от Конгреса на САЩ, така че Путин най-накрая да разбере, че САЩ няма да толерират неговото поведение повече”, заяви сенатор Мендез. “Кремъл продължава да напада демокрацията ни, подкрепя военнопрестъпник в Сирия и нарушава суверенитета на Украйна. С приемането на това законодалтство Конгресът отново действа, за да наложи ясна американска политика за държане на Русия отговорна с едно ясно послание: Агресията на Кремъл ще бъде посрещната с последици, които ще разклатят режима на Путин в неговите основи.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.