Седем кандидати за генерален директор на БНР

Седем кандидати за генерален директор на БНР

SHARE

Седем души са кандидатствали за поста генерален директор на Българското национално радио (БНР), съобщиха от Съвета за електронни медии (СЕМ). Заявленията си са подали временно изпълняващият длъжността Антон Митов, Жени Гаджалова, Андон Балтаков, Валерий Тодоров, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев.

В средата на октомври СЕМ уволни тогавашния шеф на радиото Светослав Костов с аргумента, че е нарушил правото на информация на българските граждани, допускайки прекъсването за пет часа на най-слушаната програма на БНР “Хоризонт”. Тогава няколко от членовете на съвета изразиха мнение, че избраният от тях в края на юни Костов не се е справил с поверените му задължения и е отказал да поеме отговорност за спирането на програмата.

На 12 септември директорът на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев, който беше назначен на поста само ден по-рано, отстрани дългогодишнната водеща и редакторка в предаването „Преди всички“ Силвия Великова. На журналистката беше отнет и ресорът ѝ – съдебна система, който тя отразява като репортер от над петнайсет години.

На следващата сутрин за пръв път в историята програма „Хоризонт“ спря излъчването си в цялата страна. В същия ден пред сградата на радиото се проведе и първият от поредицата протести срещу ръководството на медията. Заради спирането на излъчването главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка, която беше възложена на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС), Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), под ръководството на тогавашния зам.-главен прокурор и към днешна дата избран за наследник на Цацаров – Иван Гешев.

В дните след скандала ръководството на БНР неколкократно промени позицията си за причините за спирането на излъчването, а самият Костов обяви, че не вижда голяма драма и отказа да поеме отговорност. В същото време няколко бивши и настоящи членове на екипа на БНР разкриха за оказван върху самия Костов натиск за отстраняването на Великова.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.