SHARE

Как е в “независимата” съдебна власт в “правовата” ни държава. За председател на Апелативния специализиран съд назначават съдия от долната съдебна инстанция, въпреки че е налице кандидат от самия съд. Случаят, разбира се, е изключителен. Вероятността за председател на Софийския градски съд да бъде назначен съдия от горна инстанция е голяма. Въпреки че има консолидирана номинация на съдиите от градския съд.

Случаят, разбира се, ще бъде изключителен.

В Софийския районен съд съдийското самоуправление беше погазено брутално и вместо номинирания за и.ф. председател от съдиите беше назначен бивш прокурор, който не е работил в районния съд и една минута (дори като чистач). След този брутален акт председател стана съдияq доскоро командирован в съда, който никога не беше се изказвал на общо събрание. Сега СРС е бледа сянка на институция с авторитет. Софийският апелативен съд пък се ръководи от съдия, който иззе делата на друг съдия, сред които и дело с цена на иска 102 млн. лева. Нарушение, което да влече след себе си санкция, не се установи.

Същевременно научихме кои засега са единствените кандидати за председател на Софийския градски съд – Алексей Трифонов и Евгени Георгиев.

Сценарият, за който медиите писаха преди седмици, се реализира на практика (така се случи и с бившия прокурор Стефан Милев, който беше натресен на СРС). Познавам и Евгени Георгиев, и Алексей Трифонов. Имам добри отношения с всеки един от тях (поне от моя страна е така). Аргументите и законът обаче категорично са в полза на Евгени Георгиев като кандидат, който следва да бъде избран за председател на СГС. И това е така, защото той е единствена номинация на съдиите от СГС (за втори път получава тяхната подкрепа).

Следователно е припознат от тях като техният. кандидат и в израз на установеното в закона съдийско самоуправление е посочен за председател на съда. Този факт е изключително важен и следва да му бъде обърнато особено внимание. Евгени Георгиев е действащ съдия в СГС от години и познава съдиите и служителите, отношенията между тях и проблемите на съда. За разлика от него Алексей Трифонов не е в СГС от почти десетилетие. Евгени Георгиев има и известен, макар и неголям, административен опит – бил е зам.-председател на СГС след отстраняването на Янева. Има и максимална атестация като съдия. Проявява активност извън съдийската си работа – в областта на медиацията, която е в полза на правосъдието и разрешаването на правни спорове.

Притежава богата образователна визитка – доктор е по право, специализирал е в редица български и международни образователни организации, което в цял свят се цени изключително много. Най-сетне върху него не могат да бъдат хвърлени никакви съмнения относно почтеността му. Нито такива за политическа приближеност (не говоря за обвързаност), тъй като за разлика от Алексей Трифонов не е бил номиниран от политически партии за член на ЦИК или друг държавен орган извън съдебната власт.

Призовавам съдийската общност и адвокатурата, както и гражданското общество да следят внимателно този избор и да не позволяват за пореден път законът, съдийското самоуправление и прозрачността да бъдат потъпкани. В случай че това се случи, реакцията трябва да бъде решителна.

Автор: съдия Методи Лалов, бивш председател на Софийски районен съд
Заглавието е на редакцията на “Терминал 3”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.