Сделка за машини за гласуване ще има, продължават преговорите за парите

Сделка за машини за гласуване ще има, продължават преговорите за парите

SHARE

„Сделка по всяка вероятност ще има, но все още не е финализирана. Най-вероятно до края на седмицата всичко ще бъде изяснено.“ Това каза пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател и говорител на ЦИК, за проведената вчера вечерта среща между Централната избирателна комисия и производителя на машини за гласуване „Смартматик“.
Относно договора, който ЦИК ще предложи на „Сиела Норма“ за логистиката и софтуерното осигуряване на машините на предстоящите избори, Томов посочи, че „без сключването на такъв договор, колкото и машини имаме, няма да можем да ги използваме“.

От Холандия и Тайван могат да бъдат осигурени над 1500 машини, увери той. Машините от Холандия ще бъдат доставени чрез сухоземен транспорт. Това ще се случи и с машините, които ще потеглят към секциите в чужбина, с изключение на тези зад Океана.

Преговорите продължават около транспорта, логистиката на машините и процедурата за актуализирането на софтуера за всеки следващ вот, поясни Цветозар Томов.

По думите му целта е до президентските избори наесен ЦИК да е самостоятелна и да не зависи от никого за актуализирането на софтуера за следващи избори.

ЦИК в сегашния ѝ състав няма намерение да харчи безразборно пари на данъкоплатците, каза Томов. „Ще търсим максимално изгодни за страната и за ЦИК финансови условия при реализацията на тази сделка“, коментира той за преговорите със „Смартматик“. Томов смята, че е възможен ценови компромис и ще се намери оптимално финансово решение.

В момента ЦИК има 9600. В Холандия има произведени 672 машини, а до сряда могат да бъдат произведени в Тайван.

“В България трябва да има машини в 9400 секции, зад граница трябва да има машини в 242 секции, ще направим възможното да се справим”, заяви в събота другият говорите на ЦИК Росица Матева. По думите й ще е много по-добре, ако в повече секции има повече от една машина. “Ако доставим тези машини, за които говорим, ще имам по две в повече от 700 секции”, обясни говорителят на ЦИК.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.