SHARE

Полското правителство приведе в изпълнение последния етап овладяването на съдебната власт – чистката на Върховния съд в страната, като насилствено пенсионира съдии – само днес 27 от 72 души, сред които и председателят на Върховния съд – проф. Малгорзата Герсдорф.

Наместо съдебна чистка правителството си навлече конституционна криза. Председателят на съда отказа да се съобрази и заяви, че утре ще отиде на работа като всеки друг ден. Десетки хиляди излязоха в подкрепа на съда в полската столица.

Европейската комисия силно критикува действията на Полша, като вече е задействала процедурата за отнемане на глас на страната от Съвета на ЕС, но правителството de facto, водено от Ярослав Качински, вече има мрежа от множество съюзници в Европа – Унгария, Чехия, Словакия, а вече и Италия защитават авторитарните методи на правителството.

В понеделник Европейската комисия предприе още по-кардинална стъпка, която може да промени отношенията на ЕС с държавите членки – тя започна наказателна процедура за нарушаване на съдебната независимост на Полша.

Така може да бъде заведено дело пред Съда на ЕС и европейските съдии да използват повода да се произнесат по националното законодателство на Полша – което ще бъде безпрецедентно дело в защита на върховенството на закона на Съда на ЕС за страна членка.

Чистката на Върховния съд е само едно от последните действия на полското правителство, което вече блокира и обезсили Конституционния съд в страната и проведе редица други съдебни реформи, за да концентрира властта си.

Какво ще се случи в Полша?

Уличните протести ще станат много по-големи, след като председателят на Въховния съд отказа да се съобрази с волята на правителството.

Но правителството на Качински вече е преживявало големи протести, макар минологодишният опит да се въведе пълна забрана за аборти да разколеба властта и тя временно да оттегли предложението си.

Страната е в конституционна криза – т.е. съдебната власт отказва да изпълни решение на законодателната власт, защото го смята за противоправно.

Тъй като полското правителство вече блокира Конституционния съд на страната, то не съществува национален орган, който да може да разреши спора. 

Оттук или председателят на съда трябва да отстъпи или правителството. Възможно е и правителството да прибегне до използването на сила (полицията напр.) физически да отстрани председателя и набелязаните върховни съдии, но те се ползват с подкрепата на протестиращите.
Ако никой не отстъпи и никой не използва сила, положението може да остане такова дълго време, очаквайки посредничество на Европейския съд или Европейската комисия или нови избори.
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.