SHARE

Турция не е имала опозиционен водач от години, който може да свали авторитарния режим на Ердоган. Това може да се промени днес.

Според някои данни милиони, според други стотици хиляди се събраха вчера в Истанбул, а преди няколко дни в Измир. Кандидатът е Мухарем Индже – от секулaрната, светска и проевропейска Републиканска народна партия, основана преди почти век от Кемал Ататюрк – бащата на турската нация.

През последните 16 години страната все повече и повече се отдалечава от заветите на Ататюрк, хвърлила се в обятията на Ердоган – консолидирал ислямисткия вот, прочистил страната от неудобните след опита за преврат срещу него през 2016 г. – затворил съдии, учители, военни и журналисти и обявил военен режим.

Последната крачка на Ердоган към авторитарен режим бе промяната на конституцията през 2017 г., с която направи Турция президентска република и даде на държавния глава нови правомощия. Остана му единствено да бъде избран на тази позиция.

Но референдумът за промяна в конституцията мина на косъм – 51,4% “за” срещу 48,6% “против” Турция да се превърне в президентска република. Последва и разцепване на коалицията му – част от националистите, подкрепящи режима му, се отделиха под лидерството на Мерал Акшенер и се обявиха против режима на Ердоган.

На друг фронт кампанията на Ердоган срещу кюрдското, малцинство, което потиска, може да му изиграе лоша шега – ако техният вот се консолидира към младия лидер Селахадин Демирташ, водещ кампанията си от затвора, но печелиш сърцата на младите кюрди – ако кюрдските ислямисти също се откажат от подкрепата си за Ердоган и дадат гласа си за него – партията му може да влезе в турския парламент, където изборният праг е висок – 10%.

И докато Ердоган може да изгуби ключова подкрепа, то основната му опозиция му набира сила – невиждана от години.

Мухарем Индже – с хумор и харизматичност успява да пребори медийното затъмнение върху себе си и привлича все повече избиратели – особено сред средната класа и бизнеса.

Изгледайте клипа как Ердоган под ориенталски ритми води турската кола към пропастта, но е спрян от Мухарем Индже: 

Световните финансови пазари губят доверието си в турската икономика. Рейтинговите агенции виждат опасност от финансова криза и постоянно понижават рейтинга на Турция. Лирата също се срива – ако преди десетилетие тя бе равна на лева, преди 3 години се разменяше за около 70 стотинки, то днес тя е паднала до 36 стотинки за 1 турска лира.

И Ердоган, предвиждащ набиращите сила негови противници, реши да предизвика избори година и половина по-рано от нужното. 

През април той предизвика предсрочни избори – официално заради “регионалната нестабилност” (нещо като като “международното положение”, ама местно) – очевидно с надеждата да спечели, преди опонентите му да са събрали сила и преди състоянието на икономиката да се е отразило на по-бедния негов избирател.

Но опизицията вече постигна съгласие – ако Мухарем Индже стигне до балотаж, то разбунтувалата се националистка Акшенер ще го подкрепи. И с това на балотаж може 16-годишното управление на турския султан да приключи. След това Индже ще има достатъчно власт, а навярно и мнозинство в парламента да се опита да обърне курса на страната му.

Но дори и в сценария, в който Индже не печели, то партията на Ердоган – “Право и справедливост”, може да изгуби мнозинството си в парламента. Тогава – макар курсът на Турция да остане същият, то той поне ще трябва да се съобразява със светската опозиция в страната.

Днес Турция решава своята съдба.

Доц. д-р Мира Майер забеляза възхода на Мухарем Индже, преди медиите да видят многохилядните му митинги – можете да разберете повече за него и изборите в материала на доц. Майер за “Терминал 3”. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.