SHARE

Президентите на Русия, Иран и Турция дадоха ясен знак, те ще решат бъдещето на Сирия пред безучастния поглед на САЩ, чийто президент обяви, че ще изтегли страната от конфликта и дори не участва в срещата, провела се в Анкара между Владимир Путин, Хасан Рохани и Реджеп Ердоган.

 

„Президентите отхвърлиха всякакви опити да се създадат нови образования под предлог борбата с тероризма и изразиха своята решителност да се противопоставят на сепаратистките намерения, насочени към подкопаването на суверенитета и териториалната цялост на Сирия, а също така на сигурността на съседните държави.“

Или, с други думи, ще бъде воювано не само с ДАЕШ, но и бунтовниците срещу Асад, както подкрепяните от САЩ кюрди, с които воюва Ердоган.

Това действие на Ердоган – да се включи в сирийския конфликт срещу интересите на САЩ, се предполагаше, че ще влоши отношенията между Вашингтон и Анкара – но реакция от Белия дом не последва.

“Вярваме, че бъдещето на Сирия не трябва да бъде оставено нито в ръцето на ИДИЛ или самообявилия се Демократичен съюз. Затова тъсим сътручничество по общите ни интереси”, заяви Ердоган.

“Кюрдският народ е част от народа на Сирия, който включва много народности. Те имат право да участват във всички политически процеси. Но кой ще участва в преговорите и какво място ще заеме всяка отделна народност в бъдещата държава – това трябва да решат сами”, каза от своя страна руският президент.

„Путин спечели“ в Сирия, заяви Айлан Голденберг, който е работил в Пентагона и Държавния департамент по близкоизточните въпроси по времето на президента Барак Обама.

„Това е отчасти вина на Обама – и отчасти вина на Тръмп.“

Но Тръмп това не го интересува. Той е казвал, че смята, че Сирия е провал на Обама и не вижда какво може САЩ да направят по въпроса според източници на Politico. Този му възглед стои и зад решението му да прекрати програмата на ЦРУ за въоръжение на умерените сирийски бунтовници, борещи се с Асад.

Но Тръмп има поне една голяма цел, която до момента не е постигнал: да изтегли влиянието на Иран, които са съюзници на Русия в подкрепата им за Асад. 

„Иран няма да командва и няма да има никаква водеща роля в ситуацията, където те могат да причинят повече вреда“, заяви посланикът на САЩ в Обединените нации Ники Хейли през септември.

До момента Тръмп не е изтеглил Москва и Техеран обаче. В анонса от Белия дом след разговора между Путин и Тръмп няма нито едно споменаване на Иран, докато от Кремъл единство потвърждават подкрепата на Путин за иранската ядрена сделка от 2015 г., която Тръмп заплаши, че ще саботира.

По-подробното общо изявление за Сирия на САЩ и Русия от срещата на двамата президенти в икономическия форум във Виетнам от 11 ноември също не съдържа никакво споменаване на иранското влияние.

След превземането на Гута край Дамаск за руснаците и иранците следващият логичен ход е да атакуват провинция Идлиб. Там са последните значителни територии, държани от бунтовниците в гъстонаселената западна част на страната. Но Турция не иска такава кампания. В Идлиб живеят между 2 и 3 милиона души, част от които вече избягаха от боевете в Алепо и Гута. Ако започнат руски бомбардировки, към Турция може да потече огромен бежански поток.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.