SHARE

Били ли сте някога в Цариград? Виждали ли сте кубето на “Св. София”, построена от Юстиниан през 537 г.? А един от четирите египетски обелиска в Европа, дето е отсреща? А всичко онова, което ни напомня, че сме наистина във Вечния град, Новия Рим?

Всичко това вече го няма за нас. Не, че не е там, напротив – там е, както е било през последните поне  1000 години, че и повече. Но за нас не е там, защото свободата да ядем балък-екмек на пристанището на Златния рог, вече я няма. Отиде си за дълго.

И не си тръгна ей така миналия петък с опита за преврат, а си отиде бавно и пред очите ни, докато забрадените като нинджи по салафитски маниер жени започнаха да стават мнозинство след 2011 г. Тръгна си, докато турският народ бавно и последователно избираше всеки път да бъде управляван от човека, който без свян обяви, че “демокрацията е влак, от който може да слезеш, когато стигне някоя гара”; който без притеснение денонсира Европейската конвенция за правата на човека, уволни хиляди декани и ректори, уволни десетки хиляди учители; който не спря привържениците си да опустошат книжарница и да обезглавяват войници; който получава подкрепата на народа за връщане на смъртното наказание.

Тръгна си спокойствието, което имахме да се разходим по стъргалото на многомилионния град “Истиклял” и да пием чай на площад “Таксим”, да видим безмерно красивите мозайки на църквата “Хора”, да слезем в подземния свят на Цистерните на Юстиниан…

Най-страшно е, обаче, че вече става на практика невъзможно да идем на поклонение в родното място на съвременната българска нация – “Св. Стефан” на брега на Златния рог.

Иконата от иконостаса на "Св. Стефан" в Цариград е единствената икона в света, чийто сюжет изобразява как светите равноапостолни братя даряват славянската азбука на Богородица. Възрожденците, обявиха в "Св. Стефан" на света, че българската нация е узряла за свободата си.
Иконата от иконостаса на “Св. Стефан” в Цариград е единствената икона в света, чийто сюжет изобразява как светите равноапостолни братя даряват славянската азбука на Богородица.
Възрожденците, обявиха в “Св. Стефан” на света, че българската нация е узряла за свободата си.

И ако има нещо, което българската държава трябва да пази като зениците на очите си, това е паметта за българската общност в Цариград и всички наши сънародници, всички, които притежават българско гражданство днес.

Сбогом, Цариград! Ще ни липсваш!