Сблъсъци, обгазени и задържани пред парламента

Сблъсъци, обгазени и задържани пред парламента

SHARE

Още в 8 ч. се стигна до ескалация на напрежението пред Народното събрание. Протестиращите започнаха да замерят полицаите с яйца и копия на банкноти от 500 евро. Сблъсъците се засилиха около 9:45 ч и продължават към 12 ч.

Пред главния вход обстановката е напрегната. Многократно напрежението ескалира при опити на протестиращите да пробият полицейския кордон и да влязат в Събранието. Имаше сблъсъци, пострадали и задържани. Дойде и линейка.

Към сградата на парламента летят яйца, домати, ябълки и пълни бутилки с вода.  Периодично избухват бомбички, пиратки и димки. На няколко пъти Арман Бабикян призоваваше се полицаите да не застават срещу гражданите, а Николай Хаджигенов се опитваше да успокоява по-агресивните протестиращи.

Около 11 ч., след заседанието на НС, Бабикян призова хората да обиколят сградата на събранието, за да не допуснат депутатите да излязат и отново се стигна до сблъсъци с полицията, която охранява подхода към страничния вход на бул. „Дондуков“, откъдето се предполагаше, че ще излязат народните представители.

Бабикян каза още, че цяла България идва към София и „протестиращите вече не са на мирно шествие“.

Речите на т.н. “Отровно трио се редуват с музика.

Сблъсъците:

Стълкновенията са основно между първия ред протестиращи и жандармерията, която охранява входа към паркинга на НС. На няколко пъти протестиращите хвърлиха лютив газ, който обгази не само полицията, но и част от журналистите пред НС. В този първи ред се забелязват и членове на партия “Възраждане” със знамена.

Полицията засега не предприема действия по премахване на протеста. Протестиращите от своя страна обвиниха полицаите, че те са пуснали лютивия газ.

Малко след 10:20 ч. от протеста призоваха участниците в протеста да пробият полицейския кордон и да обградят всички входове на НС, за да не може никой, който се намира вътре, да си тръгне. Последваха само опити да бъдат обърнати бусовете, които предпазват паркинга и входа на НС откъм Националната художествена галерия. Към този вход засега са концентрирани всички усилия на протестиращите. На мястото дойдоха и автомобили на Столична община с Общинска полиция. Строени са големи отряди от специализираните полицейски сили с каски, щитове и палки. Към 11:45 дойдоха и още екипи на жандармерията – около 300 души.

След 12:30 протестиращи хвърлиха запалена слама по силите на реда. Кордонът пък успя да изблъска част от тях.

Пострадалите:

Над 40 повиквания до “Спешна помощ” за обгазени хора има до момента, съобщиха за “Хоризонт” от столичната спешна помощ. 21 пострадали са откарани в болница. 16 са хоспирализирани – полицаи и протестиращи. 7 линейки са на площада и оказват помощ на пострадалите

Малко след 8 ч. млад мъж беше изведен с линейка от протеста с окървавено лице. Върху него е паднала стъклена бутилка, хвърлена от протестиращите по полицаите.

Двама полицаи също са пострадали в сблъсъците. Оказана им е помощ зад полицейския кордон. Хвърлена бомбичка към страничен вход рани полицай в ръката около 11:30 ч. Той беше изведен с линейка.

Отец Дионисий – едно от лицата на протеста, е пострадал при сблъсъците и е със спукан гръден кош, съобщи Арман Бабикян. Към 12 ч. свещеникът се появи отново на пощата и отново призова за оставка.

Над 20 са обгазените полицаи, съобщи директорът на СДВР Георги Хаджиев. Той предупреди, че ако напрежението ескалира, ще бъде използвана физическа сила и помощни средства.

“Многократно призоваваме гражданите да протестират мирно, да изразят свободно своето мнение. Агресията спрямо полицейските служители ескалира. Ние сме длъжни да запазим, както нашият живот, на служителите на МВР, така живота и здравето на гражданите. Замерят колегите с камъни, с домати и яйца, с тъпи предмети. Надявам се, че ще се вслушат в нашия призив и се опитваме да намалим напрежението пред сградата на Народното събрание.”

Задържаните:

Десетки хора бяха изведени от първия ред на протеста малко преди 10 ч. и отведени към полицейските бусове, откъдето те бяха извозени към СДВР. Те опитваха да съборят бусовете на полицията, които препречват пътя им по бул. “Цар Освободител” и да достигнат до друга секция, където според тях има още задържани, които е трябвало да участват в протеста.

Четирима души бяха задържани при пореден опит да пробият барикада между два полицейски буса към 11:15 ч.

Росен Миленов е бил задържан по-рано тази сутрин, след като успял да премине през полицейския кордон. Друг мъж е изведен от екипите на жандармерията, защото е скачал върху полицейски автомобил. Трети е бил отведен още в началото на протеста, след като у него били открити “забранени предмети”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.