Съветниците в Каварна поискаха от медиите да им плащат, за да отразяват...

Съветниците в Каварна поискаха от медиите да им плащат, за да отразяват “продукцията” им

SHARE

Решението на общинския съвет в Каварна от 28 януари т.г. всички журналисти, които искат да заснемат или излъчват на живо сесиите му, да заплащат такса, е незаконно. С този мотив областният управител на Добрич Красимир Кирилов е върнал решението за повторно разглеждане в съвета.

 

В текста на решението, приет единодушно от съветниците в Каварна в края на януари, е записано: “Заснемането и излъчването на заседанията на Общински съвет – Каварна, се извършват с разрешението на председателя на общинския съвет и се заплащат по определена от Наредба 3 за определянето на местни данъци, такси и цени на услуги на територията на община Каварна тарифа.”

 

Автор на изненадващата идея е съветникът Красимир Кръстев. Той спечели изборите като кандидат на НФСБ на Валери Симеонов, но скоро след това беше изключен от партията “заради груба злоупотреба с доверието на избирателите с цел постигане на лични облаги”. Разсъжденията на Кръстев са любопитни:

“Само преди три месеца бяха местни избори, казва той пред БНР. Тогава всички радиа – местни, национални мрежи, телевизии ни искаха пари на минута. Правилникът позволява да се заплаща по определена тарифа. Искам тия медии, включително и национални мрежи и телевизии, да си заплащат една минимална такса. Както те вземат пари по време на избори за всяка една реклама или излъчване, така и ние създаваме някаква продукция, която е редно да се заплаща.”

 

На аргумента, че според текста на Закона за местното самоуправление и местната администрация “заседанията на общинския съвет са открити”, пак пред Националното радио Кръстев отговаря: “А някъде да пише, че не трябва да се плаща?” След това той уточнява, че с цената на всичко ще се плаща, а за внесените такси на медиите ще бъдат издавани фактури и дори протокол за това точно колко минути са били предавани на живо или заснети.

“Електронните медии – радиа и телевизии, даже вестниците печелят от това. В момента ние сме в тежко финансово състояние и имаме нужда от данъци и такси, казва още Кръстев пред БНР. Това е положението!”

 

Стойността на таксата, която журналистите би трябвало евентуално да платят, за да вършат работата си, не е уточнена до връщането на решението обратно в Общинския съвет, показа проверка на “Дневник”. Тъй като тя не е посочена в досегашния текст на въпросната Наредба №3, това вероятно е трябвало да стане след приемане на промените в условията й, които съветниците разглеждат в момента. В сайта на общинския съвет на Каварна обаче досега не е публикувано предложение за цената, срещу която работата му ще става достояние на гражданите.

 

Любопитна е и позицията на сегашния председател на общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов (ГЕРБ). Той имал принципно несъгласие с предложението на Кръстев и дори имал идея заседанията да се излъчват в интернет, но въпреки това гласувал “за”.

 

“На мен до момента не ми е известно в правилника на друг общински съвет да има такъв текст, казва той. По-скоро съветите заплащат, за да бъдат излъчвани, отколкото обратно.” Гласът си в подкрепа на скандалното решение обаче оправдава с това, че “гласувал за целия правилник за дейността на общинския съвет, а не за отделния текст”, който така или иначе е част от него.

Мотивите, с които областният управител на Добрич Красимир Кирилов е върнал решението за въвеждане на “такса отразяване” в Каварна, трябва да бъдат разгледани но на следващата сесия на общинския съвет.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.