Саудитска Арабия превърна място за обезглавяване в развлекателен център

Саудитска Арабия превърна място за обезглавяване в развлекателен център

SHARE

Десетилетия наред престъпниците в Саудитска Арабия бяха обезглавявани със сабя на централен площад в Рияд с цялата възможна публичност на спектакъл, наблюдаван и от религиозна полиция.

 

Днес на площад “Ас Сафа” в саудитската столица, наричан от чужденците Chop Chop Square, обикновено се виждат пиещи скъпо кафе и разхождащи се, а вечер си позволяват скъпа вечеря в ресторант, в който не се сервира алкохол.

 

Такива контрасти са част от рязката социална промяна в кралството, започната от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, разказва “Ройтерс”.

 

Много саудитци може да приветстват промените – от разрешението жените да шофират и премахването на елементи от половата сегрегация до създаването на развлекателна индустрия – но дори поддръжниците им се притесняват, че те може би се случват твърде бързо и че създават риск от консервативен отпор.

“Промяната е бърза и екстремна. Ние сме хора, които не са свикнали на промяна”, казва Абу Мохсен, който шофира за “Юбер”. Според бизнесмен, чието име не се споменава, промените са като да седиш на задната седалка на ускоряваща се кола, без да виждаш какво се случва отпред и с надеждата, че шофьорът знае къде отива.

Сега празненствата на бившето място за екзекуции са част от усилията на държавата да задържи в страната пари, които иначе изтичат навън, в чужди развлекателни индустрии. В Рияд от октомври насам посетителите са общо 8 млн., привлечени от временни атракции като сафари, увеселителен парк и театър на открито. Туристи идват в страната и на почивка благодарение на новите визи.

Според критици правителството има още една цел – да отклони вниманието на саудитците от по-бавния от очакваното икономически растеж, а на Запада – от неспазването на човешките права. Екзекуциите всъщност продължават, просто са на други места – само тази година от живота си са били лишени 134 души по данни на ООН.

Отпор

След 30 години религиозно насърчаване на омразата към всичко извън закостенелите рамки реформите не се приемат добре от по-консервативните саудитци. Миналия месец мъж намушка с нож трима изпълнители по време на шоу и макар това да ядоса някои жители, един от събеседниците на “Ройтерс” е заявил, че негови приятели са се радвали на атаката. В джамиите някои проповедници открито говорят срещу социалната либерализация.

“За съжаление можеше да се предскаже. Винаги съм очаквал отпор”, казва високопоставен западен дипломат за инцидента. “Изглежда, първото действие е извършено и може да вдъхнови други.”

Някои решения на властта обаче изглеждат замислени така, сякаш трябва да се каже на консервативните ѝ противници, че времето им е свършило. Така например основната сграда на площад “Ас Сафа” е собственост на религиозната полиция, неутрализирана от Мохамед бин Салман през 2016 г., но преди това изключително влиятелна в страната. Днес пред нея има фонтани, музика и осветен надпис “Пулсът на Рияд”, който засенчва емблемата на религиозната полиция.

“Преди тук имаше наказания. Сега се преобърна 100%”, казва 21-годишният Файсал ал Холайф, пристигнал за представление на площада. “Виждаме радост, виждаме надежда, виждаме, че всичко се е променило.”

 

В град Дирия саудитците танцуват на концерти край джамията на Мохамед Абдулуахаб, основателя на уахабизма (силно консервативно направление на салафизма). Ресторанти сервират безалкохолни коктейли, докато се ширят спекулации, че може да се появят и алкохолни.

Подобна свобода може да има граници. Срещу жена, покрила лицето си с никаб, бе подаден сигнал заради запис в интернет, на който се вижда как танцува. От друга страна американският рапър Ръс размаха (без реакция) сутиен, хвърлен от почитателка на сцената, по време на скорошен концерт, а в кафене двойка бе забелязана, докато опитва крадешком целомъдрена целувка, отбелязва “Ройтерс”.

 

Жител на северния град Хайл каза миналия уикенд при посещението си в Рияд, че такива неща са много нови за Саудитска Арабия: “Някои ги харесват, други – не.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.