САЩ заделят 1,7 милиарда долара за проследяване и проучване на вариантите на...

САЩ заделят 1,7 милиарда долара за проследяване и проучване на вариантите на Covid-19

SHARE

Администрацията на Байдън обяви в петък, че ще отдели 1,7 милиарда долара за проследяване и проучване на силно инфекциозните варианти на коронавируса, които сега представляват основна заплаха за борбата на САЩ срещу пандемията, съобщава CNBC.

Средствата ще бъдат взети от плана за Covid облечения на стойност 1,9 трлн .долара, който беше одобрен през миналия месец, и ще бъдат използвани за подобряване на откриването, наблюдението и смекчаването на рисковете от “нови и потенциално опасни щамове”, се казва в прессъобщението на Белия дом.

Сега вариантите на коронавруса обхващат около половината от всички случаи в САЩ, като мутациите могат да бъдат до 70% по-заразни от оригиналния щам, каза директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски.

Продължаващото им разпространение “прави надпреварата за спиране на предаването още по-голямо предизвикателство и заплашва да завладее отново здравната ни система в някои части на страната“, каза Валенски на брифинг за пресата.

Тя отбеляза, че вариантът B.1.1.7, първоначално идентифициран в Обединеното кралство, е представлявал 44% от циркулацията на Covid-19 в САЩ през последната седмица на март.

Разпространението на вариантите допринася за “много обезпокоителното” нарастване на случаите, хоспитализациите и посещенията в спешното отделение, каза още Валенски, като според нея среднодневните смъртни случаи са се увеличили за трети пореден ден до над 700.

 

Рошел Валенски, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC)

Рошел Валенски, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC)

 

 

Белият дом заяви, че 1 милиард долара от последния антиковид план на администрацията ще бъдат използвани, за да се помогне на CDC и на другите здравни власти да разширят геномното секвениране, което ще им помогне да идентифицират мутациите на коронавируса.

“Появата на варианти подчертава ключовата необходимост от бързо и продължително геномно наблюдение“, каза Валенски.

Белият дом също така заяви, че 400 милиона долара от останалите средства “ще захранят авангардни изследвания в областта на геномната епидемиология” чрез създаването на шест центъра за “върхови постижения“, които ще формират партньорства между здравните отдели и академичните институции.

Останалите 300 млн. долара ще бъдат насочени към укрепване на така наречената биоинформативна инфраструктура, “създавайки единна система за споделяне и анализ на данни за последователността по начин, който защитава поверителността, но позволява по-информирано вземане на решения“, каза Белият дом.

Първоначален транш от 240 милиона долара ще бъде отпуснат на щатите и териториите на САЩ в началото на май, като най-големи суми ще получат Калифорния, Тексас и Флорида. Белият дом заяви, че повече от парите ще бъдат инвестирани за период от няколко години.

Междувременно здравните експерти продължават да настояват американците да се ваксинират срещу Covid-19.

Д-р Антъни Фаучи, най-добрият експерт по инфекциозни болести в страната, заяви в четвъртък по време на изслушване в Конгреса, че британският вариант (B.1.1.7) е “много добре обхванат от ваксините, които използваме“, и че дори и при другите варианти, “ако ваксинацията не предпазва от първоначална инфекция, то тя предпазва от тежко заболяване”.

“Ние сме в надпревара между ваксинирането на колкото се може повече хора, колкото се може най-бързо и заплахата от възраждането на коронавируса в нашата страна”, каза Фаучи.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.