САЩ убиха десетки проирански бойци в Ирак и Сирия след смъртта на...

САЩ убиха десетки проирански бойци в Ирак и Сирия след смъртта на наемник

SHARE

САЩ нанесоха въздушни удари с десетки убити и ранени срещу паравоеннната шиитска организация “Катаиб Хизбула” в района на иракско-сирийската граница. Това съобщават за Би Би Си източници от сферата на сигурността в Ирак, според които убитите бойци са най-малко 25 (сред тях командири). Според телевизия “Ал Джазира” ранените са най-малко 55 души.

 

Групата, смятана от САЩ за терористична, вероятно е ударена с дронове. В петък американски представители предположиха, че именно “Катаиб Хизбула” е замесена в атаката срещу военна база в Киркук, в която бе убит цивилен подизпълнител, нает от армията.

 

По думите на американския министър на отбраната Марк Еспър изтребители F-15 са поразили пет цели в района на Ал Каим – градче на 400 км западно от Багдад, край границата със Сирия. Иракските източници твърдят, е била ударена и централата на паравоенната група.

 

Иранското външно министерство осъди въздушните удари – в разпространявано от агенция ИРНА изявление те са определяни като “ясен пример за тероризъм”.

 

Американската армия разпространи тези снимки с твърдението, че на тях се виждат поразените бази на "Катаиб Хизбула" в Ирак

Американската армия разпространи тези снимки с твърдението, че на тях се виждат поразените бази на “Катаиб Хизбула” в Ирак

 

Нападението срещу “Катаиб Хизбула” раздели Вашингтон и Багдад. В иракската столица то бе определено като “нарушаване на суверенитета” на страната. Пентагонът изтъква, че множество атаки на проирански и други бойци по иракски бази, в които са разположени американски войници или дипломати, е достатъчно основание.

 

Основаната през 2007 г. организация многократно е получавала помощ от Иран и се смята за силно свързана с “Кудс”, поделението за външни операции на Революционната гвардия на Иран. Според администрацията на Тръмп “Кудс” е и основният механизъм, с който Иран “култивира и поддържа” терористични организации в Близкия изток като “Хизбула” в Ливан или “Палестински ислямски джихад” (съперник на “Хамас”, чийто лидер бе убит от Израел).

 

От името на т. нар. Народни мобилизационни сили (“Хашд аш Шааби”), обединение на паравоенни организации с влияние в иракския парламент, високопоставен командир обеща “твърд отговор на американските сили в Ирак”, а “кръвта на мъчениците няма да е (пролята) напразно”. Бунтовнически командири заемат повечето от местата на съюза “Фатх”, втората по големина сила в иракския парламент. “Фатх” нарече американската атака “нападение срещу 45-ата и 46-ата бригада на “Хашд аш Шааби”.”

 

Моментът е деликатен за Багдад, където влиянието на Техеран се засилва от години (наскоро за това припомниха публикувани от “Ню Йорк таймс” документи). От октомври насам в Ирак бушуват и протести срещу властта, свалили правителството. Участниците в демонстрациите с над 460 жертви и 25 хил. ранени (досега) обвиняват елита в корупция, лошо управление и допускане на сериозна чужда намеса в страната.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.