SHARE

Президентът Тръмп иска да изтегли всички 2000 войници на САЩ от Сирия под неверен претекст – победа над терористичната групировка “Ислямска държава”. Терористичната организация продължава да контролира територии в Сирия, а секретарят по отбрана Джеймс Матис е предупредил президента, че хода окончателно оставя Сирия в сферата на влияние на Русия и Иран.

“Победихме ИДИЛ в Сирия – единствената причина да бъдем там по време на президентството на Тръмп”, написа президентът в Twitter, като Reuters съобщи, че в следващите 24 часа ще започне изтеглянето на служителите на Държавния департамент, а New York Times, че Белият дом иска военните да бъдат изтеглени в следващите няколко седмици въпреки протестите на Пентагона. 

Твърдението на Тръмп, че ИДИЛ е отстранена от Сирия, не е вярно – те все още контролират територия в близост до границата с Ирак и бомбардировките над нея ще продължат и в следащите седмици, заявят от Пентагона. 

В червено е територията все още контролирана от “Ислямска държава”
Източник: New York Times

В серия от срещи и разговори през последните дни секретарят по отбрана Матис и други висши служители са се опитвали да разубедят Тръмп да предприема стъпката, тъй като тази значителна промяна в политиката по национална сигурност ще остави Сирия под външното влияние на Русия и Иран, съобщава New York Times.

Същевременно по този начин САЩ биха изоставили кюрдските си съюзници в конфликта, което ще разколебае позициите на Вашингтон в целия регион – от Афганистан до Йемен и Сомалия.

След престъпленията срещу човечеството на Башар Асад, изоставянето на кюрдските съюзници и включването в конфликта на Русия и Турция кризата в Сирия може да бъде разглеждана като един от най-сериозните провали на американската външна политика.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.