САЩ се оттеглят от договора “Открито небе”

САЩ се оттеглят от договора “Открито небе”

SHARE

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ се оттеглят от договора „Открито небе“, тъй като според него Русия нарушава условията на договора. „Русия не се придържа към договора. Така че, докато те не започнат да го спазват, ние се изтегляме“, каза той.

Администрацията на Тръмп е уведомила международните партньори за намерението си да изтегли САЩ от договора „Открито небе“.

Този договор позволява на над 30 страни да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти чрез следенето на движения на военни части и на мерки за ограничаване на въоръженията.

Администрацията на САЩ иска да денонсира договора, защото според нея Русия го нарушава, а и защото събраните кадри от тези полети могат да се получат по-бързо и евтино от американски военни или търговски сателити.

Договорът „Открито небе“ е подписан в Хелзинки през 1992 г. и влиза в сила от 2002 година. Подписан е от 35 страни, сред които България.

Съединените щати не са уведомявали официално Русия за намерението си да се оттеглят от Договора „Открито небе“, заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.