САЩ санкционираха сърби, венецуелци и латвиец заради закона “Магнитски”

САЩ санкционираха сърби, венецуелци и латвиец заради закона “Магнитски”

SHARE

САЩ санкционираха граждани и компании от Сърбия, Венецуела и Латвия заради глобалния закон “Магнитски”.

 

В прессъобщение по темата, публикувано в Международния ден на борбата против корупцията, Бюрото за контрол на чуждестранни активи (OFAC) към Министерството на финансите свързва мерките срещу 40 физически лица и компании с указ, насочен срещу извършители на “сериозни нарушения на човешките права и корупция”.

 

Заради отделен указ двама представители на властите във Венецуела са санкционирани предвид важната си роля в режима на президента Николас Мадуро. Цялото имущество и активи на посочените в списъка и всякакви компании, които са тяхна мажоритарна собственост, са блокирани, забраняват се на американски граждани и компании всякакви транзакции, свързани с тях или организациите им.

 

Кой е в списъка

 

Деветима сръбски граждани, свързани със Слободан Тешич, един от най-важните оръжейни търговци на Балканите, вече са в списъка със забрана за пътуване на ООН за нарушения на оръжейно ембарго за Либерия. САЩ отбелязват, че той “пряко или непряко” е предоставял подкупи и финансова поддръжка, “водил е потенциални клиенти на скъпи ваканции, плащал е за образованието на децата им в западни училища или университети и е използвал големи подкупи, за да си осигури договори.”

 

Въпреки наложените му санкции Тешич продължава да извършва търговия с оръжия като “мълчалив партньор в компаниите, които индиректно притежава и управлява”. Заради тази дейност са санкционирани Горан Андрич (като “един от най-близките му сътрудници, представлявал Тешич в различни международни продажби”), Небойша Шаренац, Зоран Петрович, Никола Бъркич, Желимир Петрович, Сретен Цветкович и Есад Капиджич. Санкции се налагат и на свързани с Тешич компании, в които работят деветимата сръбски граждани.

 

Опозицията обвинява Тешич, че финансира управляващата Сръбска прогресивна партия (СНС) на президента Александър Вучич, а дъщеря му е неин член. Сърбохърватската редакция на “Свободна Европа” отбелязва, че името му е споменавано в редица афери с търговия на оръжия, включително тази с фабриката “Крушик” с нерегламентиран износ за Йемен и Украйна (опозицията твърди, че свързана с него фирма е изнасяла за Йемен). Военният анализатор Александър Радич казва за медията, че Тешич “има мрежа от фирми”, работещи “гъвкаво” през регистрирани в Белград организации и такива в офшорни компании. “Всяко разследване, изглежда, ще е много тежко”, казва той.

 

Двама венецуелци – Густаво Адолфо Бискаино Хил и Хуан Карлос Дугарте Бадрон – които между април 2016 г. и юни 2018 г. последователно са оглавявали Административната служба за идентификация, миграция и имиграция, са замесени в корупция, свързана с продажба на паспорти. Също така венецуелци, работещи в службата, са били части от т. нар. колективи – въоръжени прочавистки групи, които се изправяха срещу протестиращите.

 

В списъка е и кметът на латвийския град Вентспилс (в Западна Латвия, шестият най-голям в страната) Айварс Лембергс. Той е на власт от 1988 г. и е разследван за корупция, пране на пари и злоупотреба с власт. Според САЩ “латвийският олигарх… контролира (организации) чрез политически партии и корумпирани политици и системно използва тези организации и лица за собствена икономическа полза”. Освен това той се възползва от влиянието върху ръководството на партиите за свои цели в правителството. Заключенията на министерството са и причина в списъка да са четири организации, свързани с него.

 

Включени са и няколко камбоджански граждани, отговорни за корупция, лично облагодетелстване или други нарушения.

 

Защо се налагат санкциите

 

Глобалният закон “Магнитски” влезе в сила преди две години, след като през 2012 г. бе приет такъв закон само срещу руски нарушители на човешките права. Той носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, защитавал интересите на американски фонд, обвинен от руските власти, след като разкри данъчна измама, ощетила фонда. Магнитски почина в руски затвор при неизяснени обстоятелства.

 

В пояснителните бележки към съобщението на финансовото министерство се казва, че на 20 декември 2017 г. президентът Доналд Тръмп е подписал указ, с който установява, че нарушенията на човешките права и корупцията в страни извън САЩ са се разраснали до такава степен, че нарушават стабилността на международната политическа и икономическа система.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.