САЩ санкционираха съдията, пуснал шефа на “Русофили” в Москва

САЩ санкционираха съдията, пуснал шефа на “Русофили” в Москва

SHARE

Първият български служител, санкциониран от САЩ за участие в сериозна корупция, е съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, съобщи Държавният департамент.

 

Това е съдията, който пусна да отиде в Москва за получаване на орден “Дружба” от президента Владимир Путин обвинения в шпионаж лидер на движение “Русофили” Николай Малинов.

 

Посочването на Миталов е изненадващо, защото не е известно той да е разследван у нас за корупция и защото е служител на специална българска институция за борба с корупцията.

“В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България”, се казва в съобщението.

 

То идва от държавния секретар Майк Помпео по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. С него държавният секретар е задължен при солидни доказателства да оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, и да им забрани – както и на техните преки роднини – да влизат на американска територия.

Помпео можеше да огласи името конфиденциално, но избра публично оповестяване. То включва и имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

 

“Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб”, се казва в заключение на съобщението.

 

То е публикувано на сайта на Държавния департамент, на страницата в интернет на посолството на САЩ в София и разпространено до медиите.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.