САЩ разрешиха употребата на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ срещу COVID-19

САЩ разрешиха употребата на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ срещу COVID-19

SHARE

Агенцията за храните и лекарствата в САЩ е дала извънредно разрешение за употреба на ваксината срещу коронавирус, разработена от американската компания „Пфайзер“ и германската „Бионтех“, съобщи „Асошиейтед прес“, като се позовава на осведомен източник, който е пожелал да остане анонимен, защото не е упълномощен да дискутира темата.

„Разрешавам използването на ваксината на „Пфайзер“-„Бионтех за предотвратяването на COVID-19”. Това е написал в писмо до американската фармацевтична компания главният учен на американския регулатор Денис Хинтън, съобщава АФП.

Първата имунизация в САЩ с ваксината, разработена от американската компания „Пфайзер“ и германската „Бионтех“, ще бъде направена след по-малко от 24 часа. Това обяви американският президент Доналд Тръмп във видео в „Туитър“, потвърждавайки информацията за одобрението на ваксината, съобщи „Ройтерс“.

 

 

Очаква се още в следващите дни да започне ваксинирането на здравни работници и обитатели на домове за възрастни хора в САЩ.

Първоначално наличните дози ще бъдат недостатъчни и ще бъдат внимателно разпределяни. САЩ се присъединяват към Великобритания и още няколко страни в усилията да ваксинират колкото се може повече хора преди дългата и тягостна зима.

Макар че Агенцията за храните и лекарствата дава разрешение за употреба след публичен преглед на данните от продължаващото мащабно проучване на ваксината, тя беше подложена на силен политически натиск от правителството на президента Доналд Тръмп, който обвини агенцията, че е твърде бавна и дори заплаши с уволнение директора й Стивън Хан, ако разрешението не бъде дадено в петък.

Решението ще даде началото на една от най-големите ваксинационни кампании в историята на САЩ, но ще има и глобални последствия заради примера, който Вашингтон дава на други страни, които са изправени пред подобни решения.

Ако бъде дадено разрешение за употреба и на ваксината на „Модерна“, САЩ очакват да ваксинират 20 милиона души до края на декември, като надеждите са да има достатъчно количества за ваксинирането на още 30 милиона през януари и на 50 милиона през февруари.

Скорошно проучване обаче показва, че само половината от американците искат да се ваксинират, когато дойде техният ред.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.