САЩ наложиха санкции на Божков и Пеевски

САЩ наложиха санкции на Божков и Пеевски

SHARE

Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три български лица за значителната им роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации. Това се казва в съобщение на сайта на американското финансово министерство.

От него става ясно, че мерките са насочени срещу Васил Божков, представен като “известен български бизнесмен и олигарх”, Делян Пеевски – “бивш депутат”, и Илко Желязков, бивш заместник-ръководител на Държавната агенция за технически операции.

“Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават. Това публично обявяване на санкции срещу лица в рамките на глобалната програма за санкции по закона “Магнитски” показва, че сме ангажирани да се борим с корупцията, където и да се проявява тя”, заявява Андреа Гаки, директор на службата за контрол на чуждестранните активи.

За Васил Божков в съобщението се твърди, че на няколко пъти е подкупвал държавни служители, сред тях “настоящ политически лидер”, както и бившият шеф на разформированата Комисия по хазарта. Божков също така е планирал по-рано тази година да предостави неуточнена сума пари на бивш държавен служител и на български политик, за да му помогнат да създаде канал за влияние на руски политически лидери върху български официални лица.

За Делян Пеевски от американското Министерство на финансите твърдят, че “редовно е бил замесен в корупция”, използвайки влиянието си и подкупи, за да избегне обществено внимание и да упражнява контрол върху ключови институции и сектори от българското общество. През септември 2019 година Пеевски е работил активно, за да повлияе негативно върху местните избори от 27 октомври същата година. Пеевски е преговарял с други политици да им осигури политическа подкрепа и позитивно медийно отазяване, в замяна на протекции от криминални разследвания, твърдят от Вашингтон.

Илко Желязков – бившият заместник шеф на ДАТО – е описан от американското ведомство като “фронтмен” (подставено лице), чрез което Пеевски е участвал в корупционни действия. Пеевски е използвал Желязков в корупционна схема с издаване на документи за пребиваване на чуждестранни граждани.

С наложените на Божков, Пеевски и Желязков санкции се блокират цялата им собственост и собственически права, които се намират в САЩ. Забранява се на лица в Съединените щати транзакции с техни активи.

За санкциите по закона “Магнитски” срещу Божков, Пеевски и Желязков помощник-държавният секретар по политически въпроси в американския Държавен департамент Виктория Нюланд е информирала по телефона служебния премиер Стефан Янев.

Според правителствената пресслужба в разговора Нюланд е заявила, че други трима души ще бъдат обект на по-лек санкционен режим.

По-рано президентът Румен Радев се е срещнал с гостуващ представител на американското финансово министерство. Пред първия заместник-помощник секретар Пол Ахърн и американския посланик Херо Мустафа Радев е заявил, че постигането на ефективни резултати в борбата с корупцията е въпрос на общи усилия с партньорските държави. Радев е подчертал, че българското общество се намира във важен момент от развитието си:

“Има огромно очакване от гражданите за повече прозрачност в работата на институциите.  Искаме хората, които заемат важни постове в управлението на страната и по високите етажи на администрацията, да бъдат открити. Това да важи за всички съдии и прокурори, не само за политиците. Да има прозрачност по отношение на банковите им сметки независимо дали у нас или в чужбина”.

Обща е била позицията за необходимостта от още по-активно партньорство между България и САЩ в борбата с организираната престъпност и корупцията и за укрепване на върховенството на закона.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.