SHARE

САЩ, Франция, Обединеното кралство и още 6 държави свикват извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН след информацията за извършена вчера химическа атака в Дума, Сирия, отнела живота на над 70 души, сред които деца.

“Съветът за сигурност трябва да се обедини и изиска незабавен достъп на хуманитарни служители, подкрепи независимо разследване за случилото се и държи под отговорност извършителите на това ужасяващо действие”, заяви послнаникът на САЩ в ООН Ники Хейли.

Президентът Тръмп в рядка критика към Владимир Путин също осъди атаката в туитър:

“Множество загинали, сред тях жени и деца, в безмозъчна ХИМИЧЕСКА атака в Сирия. Зоната на бедствието е заобиколена от сирийската армия, което я прави напълно недостъпна за външния свят. Президентът Путин, Русия и Иран  са отговорни за подкрепата си към Животното Асад. Ще платят висока цена. Отворете незабавно зоната за медицинска помощ и потвърждаване. Още едно хуманитарно бедствие без никаква причина. ОТВРАЩАВАЩО!

Ако президентът Обама бе прекрачил червената линия, която той сам обяви, сирийското бедствие щеше да е приключило преди много време! Животното Асад щеше да бъде в историята!” [sic.], написа Тръмп в туитър, визирайки неизпълнения ултиматум на Обама, че ако Асад използва химически оръжия, то той ще изпрати американската армия в сирийския конфликт.

В разговор с президента на Франция Макрон вчера Вашингтон и Париж са се съгласили на “силен единен отговор” към атаката. Британия може също да бъде включена в коалиция анти-Асад, съобщи Times of London. Очакванията са, че Западът ще отговори на с ракетни атаки срещу режима на Асад.

Преди няколко дни президентът Тръмп заяви своята готовност да изтегли САЩ напълно от сирийския конфликт, а в края на миналата седмица се проведе среща между Турция, Русия и Иран, която свидетелстваше, че оттук насетне те ще имат водеща роля в бъдещето на близкоизточната страна.

Намерението на Тръмп да се изтегли от Сирия бе повод и президентът да получи критики, че именно това е окуражило Асад да се разправи с бунтовниците чрез химическа атака.

Републиканският сенатор Джон Маккейн отправи специално съобщение, критикуващо американския президент след химическата атака.

“Миналата седмица президентът Тръмп даде сигнал към света, че САЩ преждевременно ще се изтеглят от Сирия. Башар Асад и неговите руски и ирански застъпници чуха това и се окуражиха от американското бездействие. Сведенията са, че Асад е пуснал нова химическа атака срещу невини мъже, жени и деца, този път в Дума. Първоначалните сведения показват, че десетки невинни цивилни, сред които и деца, са били обект на жестоки бомбардировки, които изгарят човешкото тяло и го карат да се задушава в невъобразима болка.

Престъпленията срещу човечеството се превърнаха в запазена марка на Асад и неговата неспирна кампания срещу сирийския народ, в която бяха убити повече от половин милион души и над 11 милиона напуснаха домовете си. Президентът Тръмп бързо осъди Асад днес, както и руското и иранското правителство в туитър. Въпросът е дали ще направи нещо по въпроса. Президентът отговори решително, когато Асад използва химическо оръжие миналата година. Той трябва да постъпни отново така и покаже на Асад, че той ще плати цена за своите военни престъпления.

Със сигурност президентът Тръмп наследи лоши възможности след години на бездействие от предшественика му в Сирия. Историята ще постави критична присъда на Америка за този провал. Но никой не трябва да вярва, че ние нямаме опции. Ние трябва и ще сменим курса – започвайки с цялостна стратегия и ясни цели за мисията ни там. Не е късно да спрем безнаказаното поведение на Асад и пренапишем тази ужасна глава в човешката история.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.