Самолет потегля за Навални от Германия, Франция е готова да му даде...

Самолет потегля за Навални от Германия, Франция е готова да му даде убежище

SHARE

Самолет, изпратен от фондация на словенски активист, потегля от Германия, за да вземе руския опозиционер Алексей Навални, който е в кома в Сибир, и да го транспортира до болница “Шарите” в Берлин, съобщи “Ройтерс”.

 

Това последва публикация на в. “Билд”. Според заглавието на многотиражния германски вестник “Навални трябва да (отпътува за) Германия”, за да му бъдат оказани грижи в берлинската болница. Днес бе съобщено, че той е в болницата в сибирския град Омск и е в безсъзнание след полет. Екипът му твърди, че вероятно е отровен, но докторите часове наред отказваха да му разрешат да потегли или да дадат документация по случая. Към 21:30 ч. българско време не бе известно това да се е променило (според фондацията разрешението вече е дадено).

 

Фондацията “Кино за мир” обяснява, че около полунощ самолет с медицинско оборудване се изпраща по искане на Пьотр Верзилов – активистът от “Пуси райът” и издател на сайта “Медиазона”, за когото руски медии пишат, че при отравяне преди две години е имал сходни симптоми.

Роденият словения активист и режисьор Яка Бизил обяснява за “Билд”, идеята е Навални да бъде транспортиран утре сутринта, ако състоянието на опозиционера позволява, а съпругата му ще е с него. Бизил бе сред група активисти, погржили се и за лечението на Верзилов в Шарите през 2018 г.

 

Самолет потегля за Навални от Германия, Франция е готова да му даде убежище

 

Канцлерът Ангела Меркел, която изрази загриженост за състоянието на Навални, по-рано каза, че Германия е готова да окаже необходимите грижи за Навални, но “молбата трябва да дойде оттам”.

Не е известно какво означава “оттам” – лекарите в Омск часове наред отхвърляха идеята той да бъде изведен от болницата. Лекар, наблюдавал здравето му от 2013 г., каза, че няма такова състояние като “неподлежащ на транспорт”. Коментарът на пресконференция с Макрон дойде след този на Кремъл – прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков обяви, че Русия също би помогнала, ако към институциите бъде отправена подобна молба.

 

Ако се потвърди, че е бил отровен, ситуацията би напомнила на редица случаи сред руснаци, в които е подозирано или доказано отравяне.

 

Макрон също коментира темата. Той дори заяви, че Франция може да предостави убежище на Навални. “Изключително сме обезпокоени и натъжени” от случилото се на Навални. Франция е готова да окаже на опозиционния лидер и на семейството му медицинска и всякаква друга помощ, каза Макрон пред журналисти. Френският лидер подчерта, че е необходимо да се изясни какво се е случило с Навални.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.