Само през “Кулата” ще се влиза в Гърция от понеделник

Само през “Кулата” ще се влиза в Гърция от понеделник

SHARE

Гръцкото правителство излезе днес с окончателно решение, че от понеделник туристи ще влизат в страната от България единствено през граничен пункт “Кулата – Промахон”. Ограничението е валидно за всички, които използват леки коли, включително пътуващите по бизнес или за работа. Остава изискването всички пътници да имат QR код, който се получава след попълване на електронна декларация.

 

През тази седмица от шест гранични пункта по българската граница останаха да работят два – “Кулата” и “Маказа”. “До неделя, 5 юли включително, е преходен период за туристите, които влизат в Гърция. От понеделник единственият граничен пункт с България, през който ще се допускат туристи, е “Кулата – Промахон” и то само с попълнен предварително формуляр”, заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас. Само вчера през “Промахон” са преминали 21 000 туристи, информират граничните власти.

 

Новата организация за влизане в страната доведе до образуване на огромни колони от автомобили, като в някои дни те се простираха на повече от 10 километра от граничния пункт. Вчера опашката беше дълга около 4 километра, но до обед се стопи.

Вчера през пункта се минаваше за около 50 минути. Задължителните QR кодове, които се получават след попълване на декларация, не се искат на пункта от преминаващите българи. Те не се и проверяваха за разлика от сръбските и румънските граждани.

 

По-късно през деня кодове се искаха избирателно, включително и от българите. На моменти колоната вървеше бавно заради присъствието в нея на много сръбски граждани. Тъй като страната не е член на ЕС, данните на всички пътуващи в колите се вкарват ръчно в електронната система на гръцките гранични власти, автомобилите често се проверяват, масово на сърбите се правят и тестове за коронавирус. Това забавя цялата колона.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.