SHARE

Адвокатският съвет на Софийската адвокатска колегия алармира относно поредното доказателство, че специализираният съд функционира в пълен разрез с основни изисквания за справедливо правосъдие в една демократична държава:

“Стана публично известно, че в заседание за решаване на въпроса за мярката за неотклонение на няколко лица решението на Специализирания наказателен съд е съобщено в новините на телевизия Би Ти Ви много преди съдебният състав да го обяви публично.

Независимо че тази новина впоследствие е свалена от сайта на медията, този факт сочи, че някои журналисти са разполагали с информацията преди произнасянето на съда в съдебното заседание.

Според нас това е грубо нарушение на тайната на съвещанието за решаване на делото, която е гаранция и необходимо условие за справедлив процес.
Нарушаването й е тревожен сигнал за възможно посегателство срещу независимостта на съда и задължението му да формира решенията си единствено и само по вътрешно убеждение, въз основа на доказателствата по делото, изразено в нормите на чл.33, ал.2 от Наказателно-процесуалния кодекс и в чл. 211, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

Съобщаването на съдържанието на съдебния акт преди оповестяването му в публично съдебно заседание компрометира очакванията на обществото за справедлив процес и независима съдебна власт и обезсмисля усилията на адвокатите по защита правата и законните интереси на гражданите.

Софийският адвокатски съвет изразява становище, че следва несъмнено да се установи по какъв начин решението на съда е станало известно на медията, която го е съобщила, като считаме, че върховенството на правото и принципите на правовата държава го изискват.”

Увод на редакцията: Христо Христев, преподавател по право на Европейския съюз

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.