SHARE

Във Вашингтонския федерален съд се разиграва драматичен епизод при постановяването на присъдадата на съветника по национална сигурност на Тръмп – ген. Майкъл Флин, задържал се само 14 дни на позицията, след като стана ясно, че е компрометиран от Кремъл.

В края на 2017 г. Флин се призна за виновен за лъжливи показания пред ФБР и започна да си сътруднични със специалния прокурор Робърт Мълър. В хода на разследването стана ясно, че Флин е взел подкуп, за да достави турския проповедник Фетхула Гюлен на Ердоган – като Флин е организирал организация по отвличането му, както и е лобирал за неговото екстрадиране в Турция, където ще посрещне обвинения за заговор срещу турския президент.

Въпреки това специалният прокурор Мълър откри сътрудничеството на Майкъл Флин за изключително, като заяви, че Флин е оказал огромно съдействие в “ключови за разследването проблеми”. Затова обвинението заяви, че няма против Флин да избегне затвора, но съдия Съливън, който днес трябва да му постанови присъда, е на друго мнение:

“Престъплението е много сериозно. В Белия дом! В Западното крило!

Може да се каже, че вие продадохте страната си! Не крия отвращението си от престъпното ви поведение”, заяви съдията по делото.

Съдията дори пита дали Флин не е могло да бъде съден за държавна измяна, тъй като докато Обама налага санкции на Русия, Флин провежда тайни разговори с Кремъл как те ще бъдат свалени, когато Тръмп стане президент.

Преди заседанието Флин също така се опита да се оправдае как всъщност не е излъгал федералните агенти за контактите си с Кремъл, а е забравил да им каже за телефонните си разговори с руския посланик. Съдията изрично попита Флин стои ли зад думите си и в залата той отговори “не”, след което съдията го попита отново дали се смята за виновен и дали се признава за виновен, защото и отговорът на Флин бе “да”.

Флин поиска прекъсване на заседанието, след което адвокатите му помолиха съдията до отложи постановяването на присъдата за месец март и се извиниха за намеците, че Флин се е объркал, когато е излъгал агентите на ФБР, като заявиха, че става въпрос за адвокатска грешка.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.