SHARE

Първоинстанционният специалозиран съд пусна под домашен арест отстранения кмет на район „Младост” Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, като мярката трябва да влезе в сила след три дни.

От прокуратурата заявиха, че първо искат да се запознаят с мотивите и тогава ще решат дали да протестират решението пред Апелативния специализиран съд.

Съдия Иво Хинов, който гледа делото по същество, вече три пъти нарежда Иванчева и Петрова да бъдат пуснати под домашен арест. Горната инстанция обаче отменя решенията му. 

На 18 октомври завърши разпитът на свидетели по делото “Иванчева” и нито един от тях не бе чул районният кмет на “Младост” да е взимала подкуп. 

Съответно първоинстанционният съд реши – след като всички свидетели са разпитани и тя вече не може да им влияе – да освободи Иванчева от мярката “задържане под стража” срещу “домашен арест”, тъй като тя нито има опасност да се укрие, нито да постави други в опасност.

За апелативните съдии тогава изглеждаше все едно вината по делото е доказана, без то дори да е приключило дори на първа инстанция. В тяхното решение, с което отмениха решението на първоинстанционния съд, те заявиха:

“Няма как да бъдат възприети защитните доводи за разколебаване на подозрението за авторството на деянието. Касае се за поведение на подсъдимите, демонстриращо поставяне над закона и безнаказаност, разкриващо нежелание за съобразяване с установения правов ред, склонност към извършване на действия за препятстване на правосъдието и навреждане на лица, позволили си да изнесат компрометираща ги информация. Ето защо необходимостта от задържане за нито една от двете подсъдими не е отпаднала.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.