Съдът окончателно отмени забраната на Джок Полфрийман да напуска страната

Съдът окончателно отмени забраната на Джок Полфрийман да напуска страната

SHARE

Австралиецът Джок Полфрийман вече няма забрана да напуска страната и може свободно да пътува извън България. Това реши окончателно Върховният административен съд, след като отмени заповед на дирекция “Миграция” на МВР от 2011 г., с която на Полфрийман беше наложена забраната. От МВР отказваха да я отменят повече от година, след като Полфрийман бе освободен предсрочно от затвора.

 

Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов заведе серия от дела, а пред януари Административният съд София-град отмени заповедта на шефа на дирекцията Николай Николов за напускане на страната. Решението обаче бе обжалвано пред ВАС с мотива, че заповедта е издадена по разпореждане на Софийската градска прокуратура, която не е уведомила дали е отпаднала необходимостта от нея.

 

Днес магистратите се произнесоха с решение, че правилно първата инстанция е отменила забраната, тъй като никъде в закона за чужденците не е предвидено изискване МВР да чака предложение от прокуратурата, за да отмени заповед, за която вече няма основание да действа.

Освен това съдебният състав подчертава, че тази мярка не е безсрочна, а има конкретна цел и тя е била да не се допусне отклоняване от изтърпяване на наложеното наказание.

 

През юли 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно осъди Полфрийман на 20 години затвор, но той е в ареста от декември 2007 г., когато след спор и сбиване уби студента Андрей Монов и рани Антоан Захариев в центъра на София.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.