Съборът на БСП се премести в центъра на София

Съборът на БСП се премести в центъра на София

SHARE

В центъра на София се проведе организиран от БСП митинг, на който отново беше поискана оставката на правителството на Бойко Борисов.

Днешната акция на социалистите беше обявена като “Бузлуджа на жълтите павета”. След като говори пред привържениците си, лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че след снощната блокада на БНТ очаква нови протести, но призова да няма агресия:

“Хората имат право да протестират, разбира се, призовавам да няма насилие, да няма провокации. Всеки да си казва спокойно мнението, да бъде свободен човек, но с уважение към другите“.

“Не мисля, че може да се търси сценарий за снощната случка“, посочи още Нинова

Ежегодният събор на БСП се мести от Бузлуджа на жълтите павета. След като Cоvid-19 отмени масовото събитие на социалистите на паметника, те решиха да съберат всички свои привърженици пред Министерския съвет на митинг срещу управляващите.

“Митингът ни остава на 25-и от 11 часа пред Министерския съвет”, така лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви по-рано решението на Изпълнителното бюро. Митингът е под наслов “Срещу корупцията и грабежа –  заедно за България”.

В 10.30 часа тръгна шествие от площад “Александър Невски”, премина през улица “Георги Раковски” и булевард “Княз Александър Дондуков” и достигна пред Министерския съвет.

“Нека на този ден да бъде заявена волята за промяна свобода и законност и справедливост” –  това написа и председателят на БСП-София Калоян Паргов.

Той заявява, че не мястото, а символиката, която носи връх Бузлуджа, е важна. Според Паргов духът, “който носи Бузлуджа, е олицетворение на стремежа на десетките хиляди граждани, които са по улиците на българските градове с искания и надежда за промяна, ново начало в държавата, за по-добър живот, справедливост и възмездие. Бузлуджа е мост между историята и бъдещето“.

“Тя се свързва не само с учредяването на Социалистическата партия която повече от столетие е носител и защитник на общочовешки ценности справедливост и солидарност и равенство“, заявява още той.

За кратко демонстрантите от шествието се спряха пред сградата на КЕВР. Водачите на митинга заявиха, че това е ядката на корупцията в нашата страна. След това митингуващите се отправиха към т.нар. триъгълник на властта.

“Тук сме с идеята да сваляме правителството. По възможност, защото е липса на всякаква правова държава“.

“Ние сме членове на БСП, малко закъсня, но сега вече мисля, че това ни доведе?“.

Казаха, че били забранени, на Бузлуджа. Щом сме тук, просто стана нетърпимо, особено след тази криза с Covid-19. Просто, при нас в провинцията беше много зле. Ограничения отвсякъде”, казаха протестиращи.

Хората от цялата страна подкрепиха митинга на социалистите. Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше на митинга, както и цялото партийно ръководство, депутати, общински съветници.

Митингът премина под наслов “Срещу корупцията и грабежа заедно в България”.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова говори пред митингуващите, говориха също евродепутати, както и депутати от 43-то народно събрание.

Ето какво каза лидерът на БСП Корнелия Нинова па време на демонстрацията:

“Но ни събра любовта към България. Тук сме заедно, за да я спасим от мафията. Заедно сме, за да защитим децата си, семействата си, родителите си от грабежа. За десет години управление на Борисов, ГЕРБ и придружните им партии, те ограбиха настоящето им. Тук сме за да им попречим да ограбят и бъдещето ни”.

На този ден БСП заявява волята за промяна, свобода и законова справедливост, казаха ораторите и отново настояха техният план за спасение на България да бъде чут.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.