SHARE

“Севернокорейският лидер Ким Чен Ун каза, че “ядреното копче е на бюрото му постоянно”. Дали някой от изнемощелия му и озверял от глад режим би му казал, че аз също имам ядрено копче, но е много по-голямо и по-мощно от неговото и моето копче работи!” (sic.)

Думите изглеждат като взети от анимационна пародия, но не са. Това каза истинският Доналд Тръмп – президент на САЩ – по повод твърденията на Северна Корея, че вече са станали ядрена страна.

Разбира се, меренето на това кой има “по-голям” бутон за ядрен апокалипсис се случва в любимото място на президента – twitter, където той споделя всичко: от това, че Мерил Стрийп е надценена, през любовта си към Путин до това какво в момента гледа по телевизията.

Северна Корея твърди, че успешно е изпробвала водородна бомба – много по-мощна от атомната, която може да бъде заредена в ракета на далечни разстояния.

Съмнително е доколко това е така, тъй като новината идва от севернокорейската държавна телевизия, според която Ким Чен Ун на четири години е стрелял с пушка на далечни разстояния и целил мишената в 10-ката, а семейството му е изобретило няколко велики открития, като двигателя например.

Севернокорейската династия от години използва тактиката с ядреното оръжие да сплашва САЩ, като в миналите години това е ставало с цел да бъдат изнудени помощти, защита и навярно да се стабилизира режимът във вътрешен план.

 

Но Северна Корея – една от последните комунистически държави, оставила народа си в средновековно затъмнение и крепостничество – не е важната в случая.

Коментарът на Доналд Тръмп показва няколко важни неща за времената, в които живеем. На първо място, светът вече не подлежи на сериозен анализ. Каква е външнополитическата стратегия на Тръмп? Каква й е крайната цел? Никой не знае, а и да има такава, то тя е изместена от среднощни изблици в twitter на президента, които диктуват дневния ред на САЩ и света далеч повече от всеки стратегически документ.

На второ място, светът се българизира. В момента, в който меренето на ядрени бутони идва от Белия дом, е добре да се запитаме дали най-накрая не сме покорили света…

Дано през 2018 г. оцелеем. Изглежда – типично по нашенски – тези закани на Тръмп да са по-скоро на думи, отколкото на дела, но знае ли човек. Може в крайна сметка краят на света да не идва от извънземни, метеорити или четири конника – може би човешката глупост ще е водеща.

Карикатура: Chapatté/New York Times

 

SHARE