SHARE

Руското военно разузнаване ГРУ, което миналия петък бе обвинено за конспирация срещу САЩ, може също така да е отговорно за извършената химическа атака над Британия срещу двойния агент Сергей Скрипал на 4 март 2018 г., която доведе до отзоваването на редица руски дипломати от западните страни, съобщи New York Times в подробен материал по темата.

Миналия петък – 13 юли – разследването за връзки на кампанията на Тръмп с Кремъл обвини 12 агента на ГРУ за това, че са извършвали хакерски атаки над опонента на Тръмп през 2016 г. Хилъри Клинтън и Демократическата партия,  впоследствие са координирали разпространяването им в ключови за предизборната надпревара моменти.

Британските служби, разследващи опита за отравяне на Сергей Скрипал, завършил неуспешно, но засегнал над 20 души в град Солзбъри, вярват, че ГРУ стои и зад тази атака.

Според източници на New York Times, запознати с британското разследване, има доказателства, навеждащи на това, че бивши или настоящи агенти на руското военно разузнаване са участвали в химическата атака.

Британските служби вече стесняват кръга на лицата, потенциални извършители, заявава източник на изданието. В същото време разследващите не изключват и друга руска разузнавателна служба също да носи отговорност.

Службата също така е свързана с хибридните операции на Русия в Украйна, анексирането на Крим, участие в руските операции в Сирия, както и за опита за преврат в Черна гора преди присъединяването ѝ към НАТО и протестите в Македония против промяната на името, което ще освободи пътя на страната към алианса и ЕС.

Международната организация за забрана на химическите оръжия – OPCW, която проведе независимо разследване за химическата атака в Солзбъри над Сергей Скрипал, засегнала още 20 души, потвърди заключението на британските власти:

Нервнопаралиптичното вещество, използвано при химическата атака, е било произведено в Русия. Организацията проведе независимо разследване по молба на Обединеното кралство, след като Русия отрече да стои зад атаката.

Сергей Скрипал е бил шпионин – двоен агент, – работил за руското военно разузнаване ГРУ, но впоследствие „сменил отбора“ и разкрил на британските служби MI6 самоличноста на няколко руски шпиони.

Руснаците го разкриват и залавят. През 2006 г. Скрипал е осъден на 13 години лишаване от свобода. Четири години по-късно обаче Москва и Вашингтон постигат споразумение да разменят няколко западни шпиони, сред които е и Скрипал, за 10 руски, задържани от ФБР. Така Скрипал намира убежище във Великобритания и през последните години дори е преподавал лекции за руския шпионаж и ГРУ. Той също така е сътрудничел на частната разузнавателна фирма Orbis, изготвила доклада за връзки на Тръмп с Русия.

От началото на разследването на Сергей Скрипал именно ГРУ е основен заподозрян, отчасти заради сериозните наказанията, които “предателите” понасят според доктрината на службата.

По време на съветската ера разузнавателните агенции са имали специално изработен протокол как да се процедира с предатели – започва с провеждане на дело in absentia (в отсъствие на подсъдимия – бел. ред.), на което лицето е осъждано на смърт, а впоследствие присъдата се разпространява до контраразузнавателните служители в съветските посолства.

Декласифицирани документи на ЦРУ от 1964 г. описват екипите за покушение на КГБ като състоящи се от местни агенти или “нелегален персонал” под прикритие, който извършва “мокри поръчки”. Наместо да изпълнят смъртната присъда, агентите често я използват, за да убедят мишената да стане двоен агент.

Виктор Суворов, офицер на ГРУ, който бяга в Британия през 1978 г., пише в мемоарите си, че на постъпващите в службата им се показва филм какво се служба с предателите, които биват измъчвани с разтегателна машина и впоследствие изгаряни живи. Сведенията му са оспорвани от негови сънародници, уточнява NYT. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.