SHARE

Руски ботове и тролове се опитват да превърнат темата за ваксините в политически спор в социалните мрежи, като целта им е да посеят раздор, съобщи Guardian. 

Откритието идва при научно изследване на Университета “Джордж Вашингтон” в американската столица, който е изследвал здравната информация в социалните мрежи.

Цялото проучване на английски може да откриете тук, публикувано в American Journal for Public Health.

Проучването открива, че същите акаунти, които принадлежат на обвинената в намеса в изборите на САЩ тролска фабрика на ул. “Савушкина” в Санкт Петербург, са разпространявали политически обременени послания сред американците както против, така и за ваксинацията.

Целта е била да се създаде усещане, че това е политически, а не научен дебат, споделят учените.

“Тези тролове, изглежда, използват ваксинацията като лост, с който да сеят раздор в американското общество”, заявява пред Guardian Марк Дрезд от екипа, провел проучването.

Руските тролове искат да направят връзка между ваксинацията и противоречиви политически теми – напр. като я свързват с религията, расовата дискриминация или социалното положение. 
“Докато ботовете разпространяват фалшиво антиваксърско съдържание, то троловете насърчават раздора. Профили, представящи се за реални потребители, създават фалшив еквивалент, който да ерозира обществения консенсус за ваксините.

Проучването идва в момент, в който в Европа има епидемия от морбили, породена именно от липсата на ваксинация. 

През 2017 г. в Европа е отчетено голямо увеличение на случаите на морбили, предупреждава Световната здравна организация (WHO). От организацията смятат, че това е трагедия предвид рекордно ниските резултати през 2016 г., когато на Стария континент е имало само 5273 случая, пише BBC.

През 2017 г. случаите са се увеличили четирикратно – 41 000 – и са настъпили 35 смъртни случая в резултат на болестта. Едни от най-засегнатите страни от огромното нарастване са Румъния, Италия, Украйна – в които средно по над 5000 са били заразени през изминалата година.

България – макар далеч под масовите епидемии – също е видяла скок на случаите, които са достигнали 167.

Причината за надигането? Експертите са категорични – един от основните фактори е, че хората отказват ваксинация. 

Макар от 20 години насам науката да е категорична, че връзките между ваксината MMR (против морбили, паротит и рубеола) не води до аутизъм, страхът от това не просто продължава, но и се подсилва.

Морбилите, освен че са силно заразни, са и смъртоносна болест, която обаче е сред най-лесно предотвратимите – с ваксинация.

От Световната здравна организация отчитат спад на рутинната имунизация, както и системно по-ниски нива на ваксинация сред някои от маргинализираните групи в обществото.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.