SHARE

Тази година за пореден път станахме свидетели на изключително обидно и агресивно поведение от страна на Моска към България.

Видяхме това отношение на един от най-значимите ни национални празници: 140-годишнината от Освобождението, която руският патриарх прекара в хокане на неблагодарния български народ. Видяхме същото отношение към един от най-героичните подвизи на българите – спасението на евреите от нацистка Германия, който Русия обяви за собствена заслуга “заради Червената армия”.

И сега го виждаме и на един от най-светлите християнски празници, когато руското посолство вече пряко споделя мнението, че български граждани са “олигофрени и малоумници”. Руското посолство не просто осъжда недоволството от руската елха в центъра на София – окичена с петолъчки и охранявана като съветски паметник, – то дръзва и да напада българите, изразили съпричастност към похитените украински войници.

Споделената от руското посолство статия критикува неназован протест, навярно визирайки флашмоба “Свобода за украинските моряци”. Те призоваха за незабавно освобождаване на 24-те украински моряци, отвлечени след руската атака срещу украински кораби на 23 ноември. “Ще сложим по едно хартиено корабче на елхата за всеки задържан моряк. И да не забравяме, че сред тях има и украинец с български произход”, пишат организаторите на проявата във Фейсбук.

Унизителното отношение на Русия към България, което недвусмислено цели провокация, не може да мине незабелязано. Още повече че тази година България за пореден път налива милиони към руската хазна за всякакви морално остарели и икономически неизгодни проекти – от отказа за реално предоговаряне на цените с “Газпром” , през ремонтите на съветските летателни антики, до възраждането на АЕЦ “Белене” – всичко това принесено с изключително сервилното отношение на правителство и президент: които не само отидоха да се кланят на руския диктатор, но и отказаха да отзоват дипломати в солидарност с Великобритания по случая “Скрипал”.

От Атлантическия съвет на България поискаха позиция от българското Министерство на външните работи, които им отговориха в социалната мрежа facebook.

След наш експресен сигнал до Фейсбук страницата на Външно министерство на Р. България относно публикация на Руското…

Публикувахте от Атлантически Съвет / Atlantic Council of Bulgaria в Сряда, 26 декември 2018 г.

Напомняме на българските управляващи, че според чл. 9, т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения:

“Приемащата държава може във всяко време, без да е длъжна да мотивира своето решение, да уведоми изпращащата държава, че шефът на представителството или кой да е от членовете на дипломатическия персонал на представителството е Persona non grata или че кой да е друг член от персонала на представителството е неприемлив. В такъв случай изпращащата държава трябва съответно да отзове въпросното лице или да прекрати неговите функции в представителството.”

Имперското отношение на Русия към България е напълно неприемливо и многократната липса на реакция единствено подсилва кремълския апетит към провокации. Време е управляващите да защитят “националният ни интерес”, в който иначе обичат да се кълнат, че бранят.