SHARE

Руският опозиционер Константин Синицин е бил убит, след като му е причинена смъртоносна рана по главата пред апартамента му в Санкт Петербург.

Още по-скандалното е, че случката изглежда е станала на 26 януари, но за нея се разбра седмица по-късно от съобщение на депутата в петербургския местен парламент Борис Вишневски, съобщава радио „Свобода“/„Свободна Европа“.

Версиите за убийството на Синицин се разминават.

Официалната версия от депутата Вишневски е, че убиецът е искал да извърши грабеж. Според руски информационни агенции става въпрос за битов скандал „след съвмесен запой“, както пише „Росбалт“. Полицията е задържала 44-годишен мъж, за когото се смята, че последен е видял Синицин жив, съобщава изданието „Фонтанка“.

Друга история разказва правозащитникът Динар Идрисов, който твърди, че е бил свидетел на това как на 28 януари (а не на 26-и!) трима души в Санкт Петербург са нападнали Синицин близо до дома му на площад „Пролетарска диктатура“, откъдето Синицин е искал да снима масовия протест в Петербург, част от протестните акции в няколкостотин града по цяла Русия срещу забраната Алексей Навални да се яви на президентските избори през март. Според Идрисов тримата убийци първо са му нанесли побой, при който на Синицин му били счупени ръцете и скулите. За тази версия съобщава радио „Ехото на Москва“.

Трябва да се отбележи, че активисти на руската опозиция непрестанно стават жертви на съмнителни смъртни случаи като убийството на Борис Немцов. Наскоро бяха също така убити Алексей Строганов, загинал след смъртоносен удар с желязен предмет по главата, както и бе убит Иван Скрипниченко, дежурещ на моста, на който е убит преди това Борис Немцов.

Петдесет и три годишният Синицин е известен с острата си критика към властта и с редовното си участие на протеситите срещу корупцията и за демокрация в Русия.

През 2015 г. Синицин също така е участник в протестното свижение срещу високите пътни тарифи, както и срещу решението на местната власт в Санкт Петербург да дари един от най-прочутите градски храмове „Св. Исаак Далматски“, действащ като музей от 1928 г., на Руската православна църква.

Снимка: На преден план: Константин Синицин

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.