SHARE

Руски милардер, живеещ в Гърция, е платил стотици хиляди евро на македонски опоненти в страната, предложила да смени името си, съобщава “Проектът за докладване на организираната престъпност и корупцията” – OCCRP. Сред получилите финансиране са и футболни хулигани.

Македонският премиер обвини “гръцкия бизнесмен”, който подкрепя интересите на Русия, в подстрекателство на конфликти в страната по повод предложението за промяна на името, което – ако се случи – ще позволи на Македония да се присъедини към НАТО.

Документи на вътрешното министерство на Македония, видени от “Лабораторията за разследваща журналистика” в Македония, партньор на  OCCRP, разкриват източника на поне част от плащанията: поне 300 000 евро са дадени на опонентите от Иван Савиди, руски милиардер, живеещ в Гърция, и бивш член на руския парламент.

Иван Савиди Credit: Alchetron

Тези плащания са направени към над дузина македонски политици от различни партии, членове на наскоро основаните радикално-националистически организации и футболни хулигани от клуб “Вардар”, участвали в скорошни протести.

Близо тридесет години официалното име на Македония – Бивша югославска република Македония – е в сърцето на дипломатически разрив между страната и нейната съседка Гърция. Атина се противопоставя на името, страхувайки се, че то предполага, че Македония има претенции към северната провинция на Гърция, която също носи името Македония.

Спорът е толкова сериозен, че предотвратява влизането на Македония в съюза НАТО поради настоятелните протести на Гърция.

Ветровете се обърнаха миналия месец, когато двете държави се споразумяха, че Бившата югославска република Македония ще се преименува на Северна Македония.

Споразумението сложи край на дългогодишните спорове и отвори вратата за Македония към НАТО.

И действително непосредствено след това НАТО покани Македония официално да се присъедини към съюза. Македонският парламент ратифицира споразумението, но президентът Георге Иванов на два пъти отказва да подпише закона. Правителството се надява да постигне победа на референдума за обществено одобрение на името през септември. След това ще има нужда от потвърдителен вот на парламента.

Междувременно противници националисти на новото име на Македония излизат на улиците.

В деня, когато Македония подписва споразумението с Гърция, протестиращите скандират “Македония за Македония” по улиците на столицата Скопие. Тълпа от около 15 000 души поиска от прозападния премиер Зоран Заев да подаде оставка. Коктейл “Молотов” беше хвърлен по парламента, без да причини щети. Двадесет и шест души бяха арестувани.

И сега репортерите разкриват, че поне 300 000 евро са били платени на македонските опоненти на новото име от Иван Савиди, роден в Грузия милиардер, който днес живее в Гърция, но е прекарал по-голямата част от живота си в Русия и някога е бил член на парламента на държавата, както и член на управляващата партия “Единна Русия”.

Москва се противопоставя на разрастването на НАТО и е използвала различни форми на мека власт, за да предотврати присъединяването на източноевропейските нации към съюза.

Русия е свързвана и с протести в Гърция за промяната на македонското име. Миналата седмица Гърция съобщи, че е изгонила двама руски дипломати поради това, че са плащали на опоненти на промяната и са подстрекавали протести срещу нея. Гърция забрани на двама други руски дипломати да влизат в страната.

Москва отрича обвиненията и заклеймява ходовете на Атина като неоснователни. Хедър Хауерт, говорител на Държавния департамент на САЩ, написа в Туитър, че САЩ подкрепя Гърция в действията да защити суверенитета си. “Русия трябва да спре поведението си на дестабилизация”, казва туитът.

Роденият в Грузия Савиди, познат и като Савидис, забогатява по време на приватизацията на това, което ще се превърне в най- голямата тютюнева компания в Русия. Той е един от най-богатите бизнесмени в Русия, чието богатство се изчислява на два милиарда щатски долара. След като се мести в Гърция в средата на предходното десетилетие, той купува футболния отбор ПAOK и няколко медии, като в момента бизнес империята му доминира втория най-голям град в страната – Солун.

Документи, видени от журналисти, показват, че Савиди е прехвърлил средства в Македония през серия плащания. Някои от тях са изтеглени в кеш и пренесени през гръцката граница на ръка. Други методи също са използвани. Източници от полицията, пожелали да останат анонимни, казват, че разследването над трансферите продължава, както и отделно разследване над бизнеси, които извършват подривни дейности срещу мира и сигурността на региона.

Журналисти от “Лабораторията за разследваща журналистика” потвърждават трансферите между бизнесмена и някои от реципиентите, както и финансови институции.

Получателите, които потвърждават трансферите на средства, са групи от футболни хулигани, свързани с “Комити”, вардарски фен клуб. Същите мъже са участвали в протестите, прераснали в насилие в Скопие, като десет от тях са арестувани. Един от участващите хулигани потвърждава пред журналисти, че групата е получила пари от Савиди. Документи показват, че някои от членовете на групата са възроптали срещу получаването на средствата.

“Комити” е добре известна с политическите си връзки, в частност с изкараната от властта партия ВМРО-ДПМНЕ, като те са били използвани и в миналото за предизвикване на политическо насилие.

Футболният клуб “Вардар” е собственост на руския милионер Сергей Самсоненко, който също както Савиди е живял в руския град Ростов. Днес той живее в Скопие и е почетен консул на Русия в македонския град Битоля.

Бившият лидер на “Комити”, Александър Зути Колевски, е получил отказ за влизане в Гърция този уикенд като персона нон грата, защото представлява “заплаха за обществения мир и сигурност, вътрешната сигурност, както и международните връзки на Гърция” според гръцки документи, придобити от “Лабораторията за разследваща журналистика”.

Потърсен за коментар, Колевски казва, че: “Аз не съм заплаха за сигурността. Всичко, което правя, е от любов към родината. Не съм получавал пари. Аз съм истински фен на “Вардар”.

Савиди не е отговорил на въпросите на репортери до момента на публикацията.

Полицейското разследване продължава.

Снимка: Протести в Скопие тази седмица, Guardian Georgi Licovski/EPA  

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.