Русия забранява продажбите на смартфони без местни приложения

Русия забранява продажбите на смартфони без местни приложения

SHARE

Русия прие закон, забраняващ продажбата на определени устройства, които не са предварително инсталирани с руски софтуер.

Законът ще влезе в сила през юли 2020 г. и ще обхване смартфоните, компютрите и смарт телевизорите.

Привържениците на законодателството казват, че то е насочено към популяризиране на руските технологии и улесняване на хората в страната да използват джаджите, които купуват.

Но има опасения относно надзора и опасноста, че софтуерни компании биха могли да се изтеглят от руския пазар.

Законът няма да означава, че устройства от други страни не могат да се продават с нормалния си софтуер – но също така ще трябва да имат инсталирани руски “алтернативи”.

Законодателството беше прието от долната камара на парламента на Русия миналия четвъртък. Пълен списък на засегнатите джаджи и руския софтуер, който трябва да бъде предварително инсталиран, ще бъде определен от правителството.

Един от съавторите на законопроекта Олег Николаев обясни как може да помогне на руските потребители.

“Когато купуваме сложни електронни устройства, те вече имат индивидуални приложения, предимно западни, предварително инсталирани на тях”, казва той.

“Естествено, когато човек ги види … хората могат да си помислят, че няма вътрешни алтернативи. И ако наред с предварително инсталираните приложения, ние ще предложим и руските такива на потребителите и тогава те ще имат право да избират. ”

Но законодателството е изправено пред критики от производители и дистрибутори в Русия.

Асоциацията на търговските дружества и производителите на електрическо домакинско и компютърно оборудване (RATEK) заяви, че няма да е възможно да инсталирате софтуер руско производство на някои устройства и че международните компании зад приспособленията могат да напуснат руския пазар в резултат на този закон.

Други изразиха опасения, че софтуерът, произведен от Русия, може да се използва за шпиониране на потребителите.

През последните пет години Русия въведе по-строги закони за интернет, включително изиска от търсачките да изтрият някои резултати от търсенето и призовава услугите за съобщения да споделят кодове за криптиране.

Последното законодателство идва само няколко седмици след като страната въведе нов контрол в интернет чрез своя закон за „независим интернет“. На теория законът дава на длъжностните лица широки правомощия за ограничаване на трафика в руската мрежа.

Кремъл казва, че ще подобри киберсигурността, но критиците се опасяват, че правителството ще се опита да създаде интернет защитна стена, подобна на тази в Китай.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.