SHARE

Руски прокурор излиза и обвинява човек, който не е стъпвал в страната от повече от десетилетие, в четири убийства – включително това на адвоката му, прекарал последната година от живота си в руски затвор.

Същевременно Интерпол може да се сдобие с нов председател – Александър Прокупчук, дългодошен служител на МВР в Русия, изглежда е фаворитът да спечели надпреварата за международния орган на реда.

Номинацията не може да бъде по-иронична, а двете събития по-нагласени.

Именно Русия е основният злоупотребяващ с “червения бюлетин” на Интерпол – с които Кремъл атакува враговете на режима.  И най-вече тя атакува “обвиненият за четири убийства” Бил Браудър, инициатора на Закона “Магнитски”, чийто едноименен адвокат бе жестоко убит в руски затвор, след като разкри огромен корупционен заговор.

След убийството на Магнитски Бил Браудър прие за своя кауза да прокара законодателство, с което да бъдат замразени авоарите на нарушителите на човешки права – нещо, което особено плаши диктатори и олигарси. През 2012 г. подобен закон бе приет в САЩ с вносители в Сената – Джон Маккейн и Бен Кардин. 

През последната година Законът “Магнитски” започна своя сериозен пробив и на европейска почва, като вече бе приет в Обединеното кралство и понастоящем се обсъжда дали е възможно той да бъде приет от ЕС.

Това отново активизира атаките срещу Браудър. Русия започна да издава много искания за задържането и екстрадирането на Браудър чрез червената бюлетина на Интерпол. Искания, които принуждават местните власти да задържат Браудър (и при действащи институции), след това да го освободят.

Дори на срещата в Хелзинки между Путин и Тръмп тази година руският президент лично поиска от американския си колега Бил Браудър да бъде изпратен в Русия “за да му бъдат зададени въпроси” (заедно с американския посланик Майкъл Макфол и други, които Кремъл разглежда като свои “врагове”). Макар Тръмп първоначално да определи исканията на Путин като “страхотно предложение”, впоследствие администрацията спря всякаква възможност това да се случи.

Атаките над Браудър обаче не спряха, като днес руската прокуратура го обвини в четири убийства – включително това на самия Магнитски, – което е абсурдно предвид факта, че Магнитски прекарва последните 358 дни от живота си в руски затвор, където след жесток побой и отказана медицинска помощ бива убит. Още по-абсурдно е, предвид факта, че самият Браудър не е стъпвал в Русия от 2005 г. насам.

Според Браудър Законът “Магнитски” е ахилесовата пета на Путин – тъй като той и подопечените му държат своите пари в западни банки и когато им бъде наложен запор, те de facto не могат да ги харчат.

“Ако позволят на Русия да превземе Интерпол, това е все едно мафията да превземе правоприлагането”, каза днес Браудър пред Newsweek.

Атаките срещу Браудър и ходът с нов шеф на Интерпол очевидно целят да сплашат активиста. Самият Браудър е заявявал, че го е страх да отиде в страна без върховенство на закона от страх, че може да се превърне в разменна монета на някой авторитарен лидер. В Stay Tuned на Прийт Барара Браудър заяви, че дори не би посмял да посети Италия предвид новото й правителство.

Битката на Браудър обаче продължава. А опитите той да бъде спрян стават все по-опасни.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.