Русия: В България и Румъния се разполагат нападателни оръжия

Русия: В България и Румъния се разполагат нападателни оръжия

SHARE

Москва е обезпокоена от увеличената военна дейност на НАТО в Черно море, като тези действия на Алианса подкопават регионалната стабилност. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

По нейните думи, се увеличава броят на захожданията на военноморските сили на страните от НАТО до пристанищата на Черно море на съюзниците и партньорите на Алианса, броят на полетите на разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати по границите на Русия. „Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разполагат нападателни оръжия, по време на ученията се разработват сценарии, които предполагат и предвиждат удари, включително на руска територия“, продължи тя.

“Това предизвиква сериозно безпокойство у нас. Трябва да вземем предвид нарастващата военна активност на Алианса, а неговите страните-членки да реагират съответно“, каза дипломатът. „Черноморският регион вече има опит в поддържането на сигурността от силите на крайбрежните държави. Появата на нов играч тук, очевидно не с най-добри намерения, подкопава регионалната стабилност и забива клин между съседните държави“.

Само преди дни Русия официално призова САЩ да се откажат от провокации и нарушаване на руските граници, като заплаши, че си запазва правото да отговаря на подобни действия. Изявлението на руското МВнР бе по повод навлизането на американския миноносец “Джон Маккейн” (USS John S. McCain) в залива Петър Велики в Японско море, на 2 км навътре в териториалните води на Руската федерация. Инцидентът стана на 24 ноември, като американският миноносец бе пресрещнат от руския кораб „Адмирал Виноградов“, който дори го заплаши, че ще използва „маневра за таран“, ако не напусне веднага руските териториални води.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.