SHARE

Руската антидопингова агенция (RUSADA) е пред изключване, след като е отказала достъп на инспектиращ екип на Световната антидопинг организацията (WADA), съобщи Reuters.

Петчленният екип на WADA е прекарал седмица в Москва, чакайки да направи инспекция на Системата за мениджмънт на лабораторна информация (LIMS), но руската страна така и не ги допуска, макар да е длъжна.

Ако RUSADA не изпълни изискванията, руските атлети могат отново да не бъдат допуснати до олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Руските власти се оправдат, че оборудването на проверяващия екип не е било съобразено с руското законодателство, поради което членовете не са били допуснати да извършат инспекция. Достъпът до антидопинг лабораторията бе едно от условията руските атлети да могат да се върнат на олимпийските игри.

Проверяващият екип сега ще подготви официален доклад, който ще бъде изпратен на Надзорната комисия CRC. Тя, от своя страна, ще проведе заседание на 14-15 януари, на което ще направи препоръка за статуса на Руската антидопинг агенция RUSADA.

След това изпълнителната комисия на Световната антидопинг агенция яе трябва окончателно да се произнесе.

RUSADA изгуби статуса си през 2015 г. след разкритието на мащабна злоупотреба с допинг от страна на руските атлети, която доведе до тяхното изключване от олимпийските игри.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.